olimpia

2021.07.30. 09:17

A pilismaróti evezős az elmúlt évek egyik legjobb eredményét érte el Tokióban

Az egypárevezős Pétervári-Molnár Bendegúz tavaly még azt sem hitte, ott lehet Tokióban, ugyanis koronavírussal küzdött, most mégis szép eredményt ért el.

Kemma.hu/MTI

Toki, 2021. jlius 22. A magyar csapatbl elszr rajthoz ll Ptervri-Molnr Bendegz evezs edz a Sea Forest Evezs s Kajak-kenu Plyn Tokiban 2021. jlius 22-n. A vilgmret koronavrus-jrvny miatt 2021-re halasztott 2020-as tokii nyri olimpia jlius 23-n kezddik. MTI/Kovcs Tams

Fotó: Kovács Tamás

Pétervári-Molnár Bendegúz magyar idő szerint péntek hajnalban 10. helyet szerzett az egypárevezősök versenyében Toikóban. A pilismaróti olimpikon a B fináléban végig nagy küzdelemben volt a 3-5. pozíció környékén. 1500 méter megtétele után ötödik helyen volt épp, de egy sikeres hajrát követően végül negyedikként haladt át a célvonalon. A Budapest Evezős Egyesület 28 éves versenyzője 6:50.45 perces idővel ért be a Sea Forest Evezős pályán. Ezzel szerezte meg összesítésben a 10. helyet. Ahogy a Magyar Evezős Szövetség írja, utalva edző édesapjára, Molnár Zoltánra is:

„az elsőtől az utolsó csapásig derekas küzdelem volt és igazán büszkék lehetünk rájuk!”

Evezésben a közelmúltat tekintve ez az egyik legjobb eredmény, a 2012-es, londoni olimpián a Hirling Zsolt, Varga Tamás könnyűsúlyú kétpár a 11. helyen végzett, míg Simon Béla Széll Domonkossal 13. lett kormányos nélküli kettesben. Simon 2016-ban már Juhász Adriánnal alkotott egy hajót, amely Rióban a 9. helyen zárt.

Pétervári-Molnár Bendegúz az öt évvel ezelőtti olimpián is indult, akkor egypárban a 14. lett. Érmet legutóbb 1968-ban nyertek a magyarok evezésben, Mexikóvárosban a Melis Zoltán, Sarlós György, Csermely József, Melis Antal összeállítású, kormányos nélküli négyes másodikként végzett. Azt megelőzően, 1948-ban Londonban a Szendey Antal, Zsitnik Béla és Zimonyi Róbert kormányos alkotta kormányos kettes harmadikként végzett.

– Elégedett is vagyok, meg nem is, de az biztos, hogy sikerült egy jó pályát jönni, és a tegnapi hibákból tanulva ezúttal nyugodtan, magabiztosan végignyomtam az elejétől fogva – mondta a pilismaróti evezős, majd hozzátette, a futam végén abban hibázott, hogy nem nézte meg hol vannak a riválisok, mert szerinte úgy elérhető lett volna a nyolcadik-kilencedik hely is.

„Ezzel együtt ha valaki novemberben azt mondja, hogy Tokióban olimpiai tizedik leszek, akkor azt instant elfogadom, mert akkor még otthon ültem koronavírusosan, és az sem volt biztos, hogy az idén egyáltalán versenyezni fogok”

– jelentette ki, hozzátéve, hogy kicsit csalódott, mert az elmúlt egy hónap alapján reálisnak tűnt a pontszerzés, sőt, akár az érem is, és sajnos ebből egyik sem jött össze. Úgy véli ugyanakkor, hogy „a jövő nagyon fényes”, mivel az utóbbi egy-másfél évben „rájöttek”, hogy „mi az, ami segít”.

– Már csak bele kell szokni az ilyen erősségű mezőnybe, és az ilyen magas szintű versenyzésbe – tette hozzá, majd kiemelte, a párizsi olimpián is ott akar lenni, de azt megelőzően még lesz világbajnokság is, melyen, mint mondta: „jó lenne egy érmet nyerni”.

A közelmúltban Bendegúz többek között arról mesélt Kovács Istvánnak, hogy a horvát versenyzőkkel közös edzéseken rájött: neki jobb, ha egy nap egyszer, délelőtt evez edzésként, délután pedig edzőtermi vagy kerékpáros tréningeket tart. Így jobban tud koncentrálni az evezésre, míg az erőnléti edzésekkel volument tud növelni. A maróti olimpikon a videón 17:15-től látható:

Bendegúz B-döntős futamát az M4Sport oldalán visszanézheti.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!