Vélem-én

2009.01.24. 07:02

Polgármesterek fóruma 2009 - Szijj Ferencné

A Kemma.hu azt kérdezte megyénk polgármestereitől, hogy melyek az idei legnehezebb és leghálásabb feladatok. Ezúttal Szijj Ferencné válaszol.

Szijj Ferencné polgármester

Az idei év legfontosabb feladatai
Egy önkormányzat esetében nagyon nehéz az egyetlen legfontosabb feladatot meghatározni az elkövetkezendő évre. Számunkra talán a legfontosabb, hogy továbbra is fejlődési pályán tarthassuk nagyközségünket, ebben benne foglaltatik az intézményeink legalább előző évi szinten történő működtetése, a megkezdett beruházások sikeres befejezése. A nagyközség életéből hiányzó tornacsarnok megvalósítása valóban egyik legfontosabb előttünk álló feladat, azonban legalább ilyen fontos lenne e projektünkhöz a megfelelő támogatókat megszerezni. Szintén a legfontosabb feladatok egyike, hogy enyhíteni tudjuk a munka nélkül maradók megélhetési problémáit, amíg újra elhelyezkednek a munkaerőpiacon. Biztosítanunk kell, hogy az átmeneti fizetési nehézségek miatt közműtartozás vagy lakáscélú hiteltartozás miatt senkit ne érjen aránytalan hátrány.

Az idei év leghálásabb feladata

A leghálásabb feladat reményeink szerint a pályázati támogatásból megvalósuló utak lakosságnak történő átadása lesz. A négy összekapcsolódó Akácfa, Gábor Á., Mező és Orgona utcát érintő felújítás következtében lényegesen jobb lesz a  közlekedési infrastruktúra településünk újtelepén és reméljük, hogy a felújítással érintett lakosok is így érzékeli, és sajátjaként vigyáz az elkészült értékekre.

Az idei év legnehezebb feladata

Számomra a legnehezebb feladat az önkormányzatot érintő, egymásnak homlokegyenest ellentmondó elvárásoknak minden vonatkozásban megfelelni. A takarékos önkormányzatok szükségességével napi szinten foglalkozik a sajtó, amely az állami kiadások csökkentése szempontjából valóban fontos. Ugyanakkor a költségek csökkentését nem segítik elő a feladatok arányos csökkentésével, sőt minden évbe újabb és újabb feladatokkal teszik színesebbé munkánkat. Rengeteg olyan feladatot megörököl az önkormányzat, amelyből az állam kivonul, illetve amelyeknek megoldásához nem csak mi, hanem nagyobb önkormányzatok sem rendelkeznek, sem anyagi, sem háttér infrastrukturális eszközzel. A feladatok kiosztásánál túl akarjuk licitálni az Európai Unió nálunk gazdagabb országait, lehetőségeink azonban csak töredékei az övékhez képest. Ugyan ehhez a problémakörhöz tartozik, hogy mást vár el az állam, és mást a képviselő-testület a feladatellátás színvonalában.


Milyennek látom a település helyzetét?

Nagyigmánd a 1990-es években dinamikusan fejlődő, jó adottságokkal rendelkező település volt. Lehetőségeink a gazdasági átalakulások miatt lényegesen szűkebbek, mint korábban, de még így is jobbak, mint az ország sok településén. Sokatmondó adat, hogy az iskolatej támogatásánál településünk a legkevesebb támogatással járó „gazdagabb települések” listájáról már lekerült. A nagyközség fejlődését biztosító helyi adókból lényegesen kevesebb bevételre számíthatunk, amely mellett a szociális kiadások növekedésével kell számolnunk.

Mekkora gond a munkanélküliség?

Az elmúlt 10 évben a munkanélküliség településünkön 5% alatt volt. Az agráripari üzemek átalakulását követő elbocsátásokat a Nagyigmándon és Komáromban letelepült nagy ipari cégek ellensúlyozni tudták a munkahely-teremtéssel. Ami miatt a mostani helyzet sokkal nehezebb, az éppen a minden gazdasági szektort érintő csökkenés. Biztosan növekedni fog a munkanélküliek száma településünkön is, bár ennek mértéke még előre nem kalkulálható. A közmunka-program csak ideiglenes megoldást nyújthat e probléma kezelésére, hosszú távon a nem produktív munka – még, ha az hasznos is az önkormányzatok számára – nem tartható fenn gazdaságilag. Az általános gazdasági hanyatlás közepette a munkahelyek megtartását kell ösztönöznünk. A munkanélküliség legnagyobb problémája az a réteg, amely a viszonylagos jó foglalkoztatási időszak alatt sem volt képes visszakerülni a munkaerőpiacra, fizikai vagy mentális problémái miatt.

Mire kell a legtöbbet költeni 2009-ben az adó-forintokból?

A legtöbbet egészen biztosan az intézmények működésére kell fordítanunk, amely az adóforintok felhasználása céljából önkormányzatunk számára a legkevésbé szerencsés. A kötelező állami feladatok finanszírozását központilag kellene biztosítani teljes mértékben, így az önkormányzatok az adózók által befizetett pénzből csak a jól nyomon követhető fejlesztéseket valósítanák meg. Biztosan más is szívesen használná fel az adóbevételeket a pályázatokon való részvétel saját erejének biztosítására, mellyel megtöbbszörözhetjük azokat. Mi ezt fogjuk tenni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!