Vélem-én

2009.01.24. 06:30

Polgármesterek fóruma 2009-ről - Schantzl Edit jegyző

A Kemma.hu azt kérdezte megyénk polgármestereitől, hogy melyek az idei legnehezebb és leghálásabb feladatok. Ezúttal Schantzl Edit jegyző válaszol.

Schantzl Edit jegyző

A 2009-es év nem indul túl jól sem az ország, sem az egyes települések számára. A gazdasági válság kemény próba elé állítja az amúgy sem rózsás helyzetben lévő gazdaságot. Az emberek többsége egyre nehezebb helyzetbe kerül, sokan olyan szintről, ami már eddig sem volt egyszerű, ha a mindennapi megélhetést nézzük.

Az állampolgárok a munkanélküliségtől, s a szorongató hitelektől és fizetési nehézségektől  segítségért fordulnak az önkormányzathoz.
Mert ezek a problémák az önkormányzatoknál csapódnak le elsőként. Pedig a kezelésükhöz szükséges eszközök nem legfőként az önkormányzat kezében vannak. Az állami normatívák évről – évre csökkennek, az adóbevételek a vállalatok, vállalkozások megszűnésével csökkennek, (lásd. Lábatlani Papírgyár) miközben a feladatok nem változnak, az energiaárak és minden egyéb költség pedig növekszik.

Ebből a többes szorításból vajon mi a kiút? Vajon milyen eszközei, lehetőségei vannak (maradnak) az önkormányzatoknak? Terveznénk, de vajon milyen szabályzások várnak ránk holnap és holnapután? Melyik az a döntés, amelyet ma jónak látunk, de holnap nem teszünk vele rosszat?
Végrehajtottunk intézmény összevonásokat, létszámot csökkentettünk,  csatlakoztunk többcélú kistérségi társuláshoz, az intézményi feladatokat úgy alakítjuk évről-évre, hogy az a legoptimálisabb legyen. Szó szerint megküzdünk minden egyes állami normatíváért az ellenőrzések sokaságában. Évek óta értelmetlen változások sokaságának próbálunk eleget tenni, amelyek nem reformálnak meg semmit, csak egyszerűen önmagukban  értelmetlenek, amellett hogy ellehetetlenítenek rendszereket és minden szakmaiság nélküliek.  

Pályázunk, hogy a település számára lényeges fejlesztések megvalósulhassanak, de a döntések nem kedvezőek és  nehéz vagy talán lehetetlen az okokon eligazodni.

Így 2009 elején az éves költségvetés tervezésekor, most egy kicsit még nehezebbnek látom a település helyzetét mint mondjuk 2008 elején vagy 2007 elején.

Persze lehet, hogy most az aktuális gondok miatt (gázellátás, pénzügyi válság, politikai válság) és egy ideje a minden nap napirenden levő váratlan pénzügyi intézkedések és ötletek miatt (adó megszorítások, családi pótlék elvonása, nyugdíjkorhatár emelkedése, stb.) élem meg nehezen a helyzetet.

De alapvetően optimista vagyok, így remélem, hogy más alkalommal inkább a jó dolgok jutnak eszembe egy év kezdetén.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!