Vélem-én

2009.01.29. 08:20

Polgármesterek fóruma 2009 - Nagy Mária

A Kemma.hu azt kérdezte megyénk polgármestereitől, hogy melyek az idei legnehezebb és leghálásabb feladatok. Ezúttal Nagy Mária válaszol.

Nagy Mária polgármester

Napjainkban folyik a 2009. évi költségvetésünk összeállítása. Az előzetes számok ismeretében úgy tűnik, hogy intézményeink és településünk fenntartásával, működtetésével nem lesz gond.  A kötelezően ellátandó feladatokra bevételeink fedezetet nyújtanak, köszönhetően az évek óta tartó ésszerű, takarékos gazdálkodásnak.

Nagyobb fejlesztésekre, felújításokra is sor kerülhet abban az esetben, ha eddig benyújtott és a benyújtásra váró pályázataink sikeresek lesznek.. A pályázatokhoz szükséges önerőt az előző évek során megtakarított saját bevételekből biztosítjuk. Várjuk az orvosi rendelő bővítésére, felújítására benyújtott pályázatunk eredményét, benyújtottuk pályázatunkat a Jubileum téren lévő játszótér és park felújítására. A tavalyi évben elnyert TEUT-pályázatnak köszönhetően  - amint az időjárás engedi – megkezdjük a Temető utca felújítását, valamint idei fejlesztési terveink is vannak, melyek csak abban az esetben valósulhatnak meg, amennyiben lesznek kiírva megfelelő pályázatok és ezekre sikeresen tudunk pályázni.pl. útépítés, belvíz elvezetés, járdaépítés, és még sorolhatnám tovább.
 

Civilszervezeteink bevonásával faluszépítő programunkat is folytatni szeretnénk, pl. a Kálvária felújítása a Nyugdíjas Klub tagjainak közreműködésével,  a pincesori utak mentén további  pihenőhelyek kialakításával a Pincefalu Egyesület  segítségével.
Bár községünkben  nem volt jelentős a munkanélküliség, azonban a világgazdasági válság hatásai elérték a helyi és környékbeli vállalkozásokat, munkahelyek szűntek meg, ennek következtében megnőtt a munkanélküliek száma. Ez elsősorban a középkorosztályhoz tartozókat érinti érzékenyen. Némi reményt jelenthet, hogy mivel megfelelő ipari területtel rendelkezünk  esélyt látunk arra, hogy úja vállalkozás is letelepedik, és munkalehetőséget biztosíthat a csévieknek.

Az elmúlt napok egyik legnagyobb gondja, hogy távozni készülő háziorvosunk helyére sikerül- e megfelelő orvost találni. Mivel az óvodánkban csökkent e gyermeklétszám, ezért tervezzük az intézmény bölcsödei csoporttal történő bővítését.

Minden gazdasági nehézség ellenére bízunk az önkormányzat, a civilszervezetek a lakosság összefogásában, bízunk szerény céljaink megvalósításában, és reméljük, hogy az idei év sem lesz rosszabb, mint az előző volt.


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!