Vélem-én

2009.01.30. 09:40

Polgármesterek fóruma 2009 - Michl József

A Kemma.hu azt kérdezte megyénk polgármestereitől, hogy melyek az idei legnehezebb és leghálásabb feladatok. Ezúttal Michl József válaszol.

Michl József polgármester

[caption id="" align="alignleft" width="330"] Michl József
[/caption]

A 2008-as év a Magyary-terv megalkotásának szellemében folyt és a terv létre is jött. Ez a városfejlesztésre vonatkozóan két évtizedes elképzelést tartalmaz és már könyv alakban is olvasható. „A Magyary-terv vízió a jövő Tatájáról a gazdag múltra, az épített és természeti kincsekre építve.” A terv születését komoly viták kísérték, ami jó, hiszen ez azt jelenti, hogy sokaknak sokféle ötletük van a város fejlesztésével kapcsolatban, ugyanakkor közösségteremtő ereje is volt a vitának.

A 2008-as esztendőben több európai uniós pályázaton keresztül is forráshoz jutottunk, például 150 millió forintot a Bartók Béla úti óvoda fejlesztésére. Ez már a 2009-es év egyik projektjét is előrevetíti, hiszen két óvoda összevonásra kerül és egy ötcsoportos, új, korszerű, színvonalasan felszerelt óvodát hozunk létre.

Szintén pályázaton nyertünk 554 millió forintot  az Angolkert rehabilitációjára, ez egyben a Magyary-terv része is. A harmadik pályázat - melyen 238 millió forintot nyertünk - a nyolc közintézménynek (iskolák, óvodák) a teljes hőszigetelésére, ablakcseréjére és fűtéskorszerűsítésére szól, melyre már nagy szükség van.  További 80 millió forinthoz jutottunk a városközpontban levő körforgalom direkt ágainak megépítésére, ez a beruházás szintén 2009-ben fog megkezdődni. Nagy horderejű útépítés, mely szintén idén megkezdődik,  a Kocsi út, az ipari park és az autópálya összekötése, mely a városon átmenő forgalmat csökkentené. Természetesen voltak olyan problémák, melyeket az elmúlt évben sem tudtunk megoldani, például az Által-ér menti kerékpárút megépítése, de erre ismét pályázunk.

Rendkívül fontos, hogy az elmúlt évben  nem kellett hitelt felvennünk a működéshez. Enélkül tudtuk biztosítani a kötelező feladatok ellátását, sőt több millió forinttal nem kötelező feladatokhoz is hozzá tudtunk járulni. Ennek keretében támogattuk a  művészeti iskolákat is. Az állami normatívák csökkenése miatt veszélybe kerültek az intézményeink, a kormány ugyanis 60 millió forinttal csökkentette az iskolák, óvodák, illetve szociális feladatok ellátására szolgáló normatíva keretet. További bevételtől estünk el, mivel a kormány az SZJA-ból származó bevételekből már csak 8%-ot ad vissza a városnak a korábbi 10% helyett.

Az elsők között csatlakoztunk az UNICEF által elindított, ún. „Gyermekbarát város” kezdeményezéshez.  Ennek keretében minden három év alatti gyermek ingyen megkaphatja a pneumococcus elleni védőoltást, mely eddig 18 ezer forint/fő összegbe került.

Nagy gondot fordítunk a gyermekek hasznos szabadidő eltöltésére, főként a sportra és a művészetre. A Kőkúti iskola után már az Eötvös Gimnáziumban is működik a sporttagozat.  Az iskolák egy részének vizesblokkjait is sikerült felújítani, erre és egyéb felújításokra 60 millió forintot költöttünk.
Szintén a fiatalság hasznára válik és régóta várt beruházás volt a kistérségi tanuszoda a Kőkúti iskola mellett, mely karácsony előtt nyílt meg. Ez a kistérség minden gyerekének biztosítja az úszni tanulás lehetőségét órarendi keretek között.  Született még egy döntés, mely idén fog megvalósulni: a zeneiskola átköltözik egy másik épületbe, a Fazekas iskola épületébe,  ahol felújított termekben, méltó körülmények között gyakorolhatják a muzsikálást a gyerekek Kodály országában.
A távhőszolgáltató cégünket kiadtuk koncesszióba, melynek eredményeként még ebben az évben legalább 17%-kal csökkenni fog a távhő díja Tatán. Az iparűzési adót is csökkentettük 2%-ról 1,9%-ra, valamint a 2,5 millió forintos adóalapot meg nem haladó vállalkozásoknál nem kell iparűzési adót fizetni. Ezzel a tatai kisvállalkozások fele mentesül az adó alól.
A város gazdasági programjának megfelelően az okmányiroda új helyre költözik, az Ady Endre úton levő ún. Forrás-házba, vagy akik régebbről ismerik: a volt tóvárosi városházára. Itt kulturáltabb körülmények között, jobb parkolási lehetőséggel várjuk az ügyfeleket várhatóan február közepétől.
A Magyary-tervben kiemelt fontosságú helyen szerepel a Kossuth-tér felújítása, e tekintetben a pályázat eredményét várjuk. Az Esterházy-kastély felújítása is sürgető lenne, de mivel ez állami tulajdonban van, a város nem sokat tehet. Többször felajánlottuk már a segítségünket is, hogy történjen valami, de úgy tűnik, a kormányzatnak nem fontos ez a beruházás.
Folytatódik a megkezdett útfelújítási programunk is: három utca felújítására fog sor kerülni és az Újhegyben levő Latinka Sándor utca is szilárd burkolatot kap.

Pozitívumként elmondható még, hogy Tatán a munkanélküliség az országos átlag alatt volt tavaly, valamint itt foglalkoztatták a legtöbb közhasznú munkást.

Bérlakásépítési program is indult Tatán, így 38 lakás fog felépülni az Első Magyar Bérlakásépítő Kft-vel együttműködve. Ezek halasztott fizetésű lakások lesznek, az első három évben bérelhetők, majd megvásárolhatók. Ezzel a tatai fiatal családokat kívánja segíteni a város. 
 
Továbbra is mindent megteszünk egy  évről évre jobban működő, az itt lakók érdekeit minél jobban szolgáló település kialakítása érdekében, ennek megvalósítását bizonyítandó egy új minőségbiztosítási rendszert is bevezettünk a polgármesteri hivatalban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!