Vélem-én

2009.01.29. 07:15

Polgármesterek fóruma 2009 - Horváth Béla

A Kemma.hu azt kérdezte megyénk polgármestereitől, hogy melyek az idei legnehezebb és leghálásabb feladatok. Ezúttal Horváth Béla válaszol.

Horváth Béla polgármester

Neszmély községben 2008. július 23-i dátummal kezdődően adósságrendezési eljárás folyik, mely nem zárult le a 2008-as  év végével. A község nehéz anyagi helyzete ellenére az iskolai oktatás és az óvoda rendesen elindult a 2008-2009-es tanévben. Az alacsony gyermeklétszám miatt az állami normatív támogatások alacsonyabbak településünkön az átlagnál és ez fokozott terhet ró az önkormányzat költségvetésére. Településünk 2009-es évre vonatkozóan legfontosabb céljai közt az általános iskolai oktatás megtartása szerepel.

A pénzügyi válság hatásai fokozottan sújtják településünket. A térségben lévő ipari vállalatoknál történő munkahely megszűnések, leépítések falunk lakosai közül sok embert érintenek. Az országos átlag feletti a munkanélküliség növekedése. A 2009-es évre kitekintve lehetőségeink szűkre szabottak, mivel az 1996 évi  helyi önkormányzatok adósságrendezési eljárásáról szóló jogszabály az alapfeladatok elvégzésén túl (iskola, óvoda, szociális intézmények működtetése) nem ad lehetőséget semmilyen más feladat, felvállalására illetve ellátására. Kizár bennünket minden pályázati lehetőségből, ezáltal fejlesztési lehetőségekre a jelenlegi helyzetben nem tudunk gondolni. Az önkormányzat ingó és ingatlan vagyonát az adósságrendezés felemészti, ezért a falu tartalék nélkül marad.

Mindent összegezve, az állami támogatások csökkenése, a munkanélküliség növekedése és az adósságrendezés miatt a 2009-es év komoly erőpróba, - és bízom benne, hogy forduló pont - lesz településünk életében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!