Vélem-én

2009.01.24. 07:08

Polgármesterek fóruma 2009 - Balogh Miklós

A Kemma.hu azt kérdezte megyénk polgármestereitől, hogy melyek az idei legnehezebb és leghálásabb feladatok. Ezúttal Balogh Miklós válaszol.

Balogh Miklós polgármester

A legfontosabbnak természetesen községünk intézményeinek a zavartalan működését illetve a működés feltételeinek megteremtését tartom. A leghálásabb pillanatok pedig talán azok amikor a faluból elszármazottak vissza-vissza térnek, és elismerően szólnak az eddig elvégzett munkáról, hisz nekik szembetűnőbbek a változások mint az itt élőknek. De természetesen a legfelemelőbb az amikor a helyi emberek az itt élők nyilatkoznak elismerően. Számomra ez a legnagyobb öröm.

A legnehezebb feladat? Megtervezni megalkotni és a tervnek megfelelően végrehajtani a település költségvetését. Mivel a feladat igen sokrétű, nagyon nehéz előre egy évre úgy tervezni, hogy minden maradéknélkül úgy teljesüljön ahogy azt szeretnénk. A bevételeink növelésére számottevően nem nagyon van lehetőségünk, a lakosság közterheit pedig semmiféleképpen sem akarjuk emelni. Csak a kiadásaink optimális és racionális tervezésével és végrehajtásával tudjuk a költségvetésünket egyensúlyba hozni és tartani. Sajnos a normatív állami támogatások nem hogy nőnek az előző évhez viszonyítva , de még csak szintentartásról sem beszélhetünk. Csökkenő normatívák mellett kell működtetni intézményeinket, településünket , és mindezek mellett gondoskodnunk kell a betervezett fejlesztésekről és beruházásokról is , hisz jogos elvárás ez az itt élőktől. Óriási felelősség és kihívás ez mindnyájunknak. Hogy jól végezzük e a ránk bízott feladatokat és dolgokat az négy évente mindíg kiderül. Az embereket nem lehet becsapni, ígéretekkel nem lehet (ma már ) félrevezetni.

Ha visszagondolok 2002-re az előző ciklus választási kampányára, nem tudtam és nem is akartam ígéretekbe bocsájtkozni. E nélkül is bizalmat kaptam, és ez a tudat olyan felelősséget rótt rám ami mostanáig is napi szinten eszembe jut, és ez adja az erőt a mindennapi munkához. Általában nem panaszkodom inkább megkeresem a dolgok jó oldalát , és azokat hangoztatom. Vallom, hogy csak optimizmussal lehet sikereket elérni, és további és mégtovábbi célokat kitűzni.    

Az pedig tény, hogy községünk Nagysáp a nehezedő gazdasági helyzet ellenére is felfelé ívelő pályán van, és halad. 2009-re az idei évre elértük azt, hogy működési bevételeink nem csak hogy elérték de megheladják a kiadásainkat. Ez utoljára 1994-ben volt így. Az elmúlt hat évben közel háromszáz millió forint értékű beruházást hajtottunk végre. Az idei évben pedig megközelítőleg kettőszáz millió forint értékű beruházásokat tervezünk.

Sportcsarnokot építünk, a hivatal épületét bővítjük és újítjuk fel, utat építünk , az egész településen kiépítjük a kamerás térfigyelőrendszert. Ha mindez megvalósul az idei évben akkor a 2009-es évtől is jó lelkiismerettel és elégedetten fogok - de talán mondhatom többes számban is - fogunk mi falubeliek búcsúzni.  A munkanélküliség eddig elkerülte a településünket. Aki akar és szándékában áll el tud helyezkedni.

És hogy mire költünk legtöbbet az adóforintokból? Az oktatási és nevelési intézményeinkre. A kötelező feladatokon kívül sok egyebet is felvállalt önkormányzatunk: Egyetlen szülőnek sem kell fizetni a tankönyvekért. Minden tanuló alanyi jogon kapja a könyveket idén már a harmadik éve. Felmenő rendszerben osztályonként az úszásoktatás és az utaztatás teljes költségét átvállaljuk a szülőktől. Az idegennyelv oktatást már az első évfolyamtól finanszírozza önkormányzatunk. Egész osztályoknak szinházbérletet vásároltunk és az utaztatást is felvállaltuk. Három éve uniós forrásból az egész iskolát felújjítottuk, idén pedig szintén uniós forrásból a már említett sportcsarnokot építjük.

Rengeteg a munka de örömmel teszem, mert van miért , van kiért, és van kikért.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!