Közélet

2013.06.06. 16:13

Így harcol az árvízzel Dunaalmás és Neszmély - Videó, fotók!

Százezres nagyságrendben húznak homokzsákokból falat az áradás útjába. Komárom-Esztergom megyében Dunaalmáson kezdték meg legelőször az árvíz elleni védekezést. Két szomszédos településen, Dunaalmáson és Neszmélyen jártunk.

Petrik J.

Úgy tűnik, ha mederben nem is, de féken lehet tartani a Dunát. A dunaalmási hivatalban egyenruhások és civilek, fáradtabbak és frissebbek adják egymásnak a kilincset. A polgármester, Czeglédi Zoltán az elmúlt hetvenkét órából négyet pihent. De a kirendeltség-vezető, Adolf Józsefné is harminc órája van talpon. Kezében ma nap közben is ott volt két telefon, miközben egy picinyke helyiségben jellegzetes hangeffektusoktól kísérve, lassan csorogni kezdett a fekete. Egy másik szobában szendvics készült a vízpartján dolgozóknak.

Jámbor Imre, a Vöröskereszt tatai járási vezetője csak úgy mellékesen megjegyezte: – Kisbértől Miskolcig jöttek ember. Rengeteg a felajánlás is. Mivel kevés az ágy, Tompa Andor, a tatai edzőtábor vezetője ötven darab tatamit adott kölcsön fekhely gyanánt. Azt Neszmélyre vitték. Az egyik nagy bevásárló-lánc negyven polártakarót adott „ajándékba”. Ennyi volt készleten. De gumicsizmát már szinte sehol sem lehet vásárolni.

A vöröskeresztes önkéntesek élelmiszer-utánpótlással érkeztek.
– Több mint húszan vagyunk itt – mondta a vezetőjük.
A telefonon értesítés érkezett, elfogyott a homok. Uccu'' a focipálya mögötti homokbánya. A Duna-parton elhagyatottan álló egykori mulató tőszomszédságában átszakadt egy szakaszon a gát...

– Kellene még három kanna benzin is a szivattyúkhoz – nyitott be az irodába egy eléggé nyúzott fiatalember.

-----------------------------------------------
Friss információk kapcsolódó cikkünkben!
-----------------------------------------------

Újabb hívás, újabb pozitív válasz. Perceken belül a kirendeltség-vezető asszonynak egy újabb szivattyút is át kell vennie. Az enyhe kifejezés, hogy zajlik az élet. Az pedig olcsó, képzavaros poén, hogy zajlik a Duna. Nem zajlik az, „csak” árad, de piszkosul. A vízszintjelző rovátkáján a 690 centimétert nyaldosta a Duna.

– Négy helyen kell védekeznünk – emelte ki a polgármester. – A mulatónál, a református templomnál, itt a hivatal mellett és az Által-ér dunai becsatlakozásánál. Időben észbe kaptunk. Időben kezdtük a védekezést jól is állunk és jók a kilátásaink is. Száraz lábbal csak könnyebb gátakat emelni, mint derékig a vízben állva. Igaz, a Templom-közben feltört a Lilla-forrás, ami napi háromezer köbméter vízzel „boldogít” bennünket. Ám szerdától felváltva több mint háromszáz önkéntes dolgozik velünk, segít nekünk. Köszönet mindenkinek, minden településnek, akik segítséget küldtek, nyújtanak. Közösen védekezünk itt így civilek, „hivatalos” beavatkozás és fölösleges ukázok nélkül... A legrosszabb forgatókönyv, ha a vasúti töltés átszakad, mert sajnos gyengék ezen a környéken a műtárgyak - mondta a polgármester.

A Duna felöl eső telkekre egyenként száz-száz teli homokzsákot is kipakoltak. A kertet „viheti” a víz, de az otthonok így védhetők.

Neszmélyen százezres nagyságrendben használnak zsákokat, tudtuk meg a polgármesteri hivatalban. Ebben a községben is legalább háromszázan dolgoznak a gátakon. A kialvatlan szemek a borvidék központjában is a napi smink részei. A kellékek sorában itt is a mobiltelefon élvez prioritást. A rendező azonban a természet.

A folyamatos előrejelzések nem sok jóval kecsegtetnek. Soha nem látott ár érkezik a Dunán. A 10-es út viszont végképp lezárul. Süttőre már innen nem lehet eljutni, legfeljebb csak ladikon...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!