szabálykövetés

2020.04.27. 20:50

A fogásnál most a biztonság fontosabb a Duna mentén is

Ellenőrzést tartott a rendőrséggel karöltve a megyei horgászszövetség az Esztergom és Tát között elterülő Sódergödör-tónál.

F. M.

A fogásnaplót is ellenőrizni kell

Forrás: Kemma.hu

Fotó: Feleki Marietta

Bordi Sándorral, a Komárom-Esztergom Megyei Horgászegyesületek Szövetségének (KEMHESZ) halőrével és Dajnoki Sándor rendőr főtörzsőrmesterrel, az esztergomi rendőrkapitányság járőrével sétálunk a „sóderos” körül.

– Sanyi bácsi, minden rendben, van fogás? – kérdi Bordi Sándor a már reggel fél hat óta a tónál kapásra várakozó pecást, majd elkéri az horgászengedélyét.

Az Esztergom és Tát között elterülő tóhoz szívesen telepedtek ki a pecások a verőfényes napsütésben, tisztes távolságban. A halőr és a rendőr szemlézik a környéket, illetve elsősorban az engedélyek meglétét és a járványügyi előírások betartását ellenőrzik körútjukon. A horgászok láthatóan nincsenek meglepődve az ellenőrök jelenlététől.

Ismerik az ellenőröket a horgászok (Fotó: Feleki Marietta / Kemma.hu)

– Ismerjük az itt horgászók nagy részét, már tudják, mire számíthatnak. Ellenőrzés eddig is volt, a járvány időszakában azonban gyakrabban kell, és kiegészült a rendőri jelenléttel – magyarázza a halőr, aki közben ellenőrzi az iratot. A horgászigazolvány rendben, a rendőrnek sincs dolga, hiszen a járványügyi előírásokat is betartotta a horgász. A halőr hozzáteszi: nem a büntetés mindenáron a cél, hanem a szabályok betartatása.

A járvány időszakában gyakoribbak az horgászellenőrzések (Fotó: Feleki Marietta / Kemma.hu)

– Ellenőrizzük, hogy a horgászok betartják-e megfelelő távolságot egymástól – veszi át a szót Dajnoki Sándor – Csoportosulás esetén elkérhetem a lakcímkártyát, hiszen előírás szerint csak az egy háztartásban élők tartózkodhatnak együtt. Egyébként legalább öt méter távolságot kell tartani a parton egymástól. Emellett azt, aki gyanús tüneteket produkál, szintén el kell küldeni a partról – teszi hozzá a rendőr, kiemelve, hogy abban az esetben, ha a pecás nem akarja átadni a horgászengedélyét a halőrnek, a rendőr felszólítja erre. Ha nincs engedély, horgászat sincs.

Szigorú szabályok járvány idején

Aki megyénk Duna szakaszain és a még üzemelő horgászvíz területeken szeretne horgászni, a következő szabályokat és ajánlásokat szükséges betartania:

- Tömegközlekedést ne használjanak

- Barátok, kisebb társaságok ne induljanak együtt (egy autóban) horgásznak

- A vízparton a horgászhelyek tekintetében a családtagnak nem minősülők az 5 méteres távolságot tartsák egymástól, ellenkező esetben a halőr a horgászatot sikertelen felszólítás után megszüntetheti

- Kerüljék a társas érintkezés megszokott formáit! Ellenkező esetben a halőr a horgászatot sikertelen felszólítás után megszüntetheti

- Ajánlásuk szerint a 65. év feletti horgászok a veszélyhelyzet fennállása alatt a horgászati tevékenységet szüneteltessék.

- A halőrnek joga van feljelentést tenni a rendőrség felé, amennyiben valaki a házi karantént megszegi, illetve nyilvánvalóan beteg (jellemző tüneteket tartósan mutató) horgász esetén a horgászatot megtilthatja.

A halászati őr rendészeti feladatokat ellátó személy, szolgálatteljesítés közben intézkedésre jogosult.

A pecás és az ellenőrök közötti rövid horgászdiskurzus után sétálunk tovább. A következő állásnál már fogás is van, egy négy kilós ponty fickándozik a szákban. A halőr ellenőrzi a fogást és a naplót is.

– Minden fogásról naplót kell vezetni, de ezt a horgászoknak tudni kell. Hozzáteszem, Komárom-Esztergomban idén január óta szigorúbb előírások vonatkoznak a kifogott halak minimum súlyára és a mennyiségekre vonatkozóan – magyarázza a halőr, miközben ellenőrzi a „könyvelést” – Az új szabályokról tájékoztattuk a horgászokat is, illetve a horgászigazolványon az összes előírás szerepel. Szoktam mondani, hogy a pecázás lassú műfaj, így amíg fogásra vár a spori, lehet tanulmányozni az előírásokat – teszi hozzá nevetve.

A fogásnaplót is ellenőrizni kell (Fotó: Feleki Marietta / Kemma.hu)

A halőr és a rendőr később a Duna felsőbb szakaszát is ellenőrizték Nyergesújfaluig. Elmondásuk szerint nem találtak szabálytalankodót a szakaszon.

Ahogy arról beszámoltunk, a megyei szövetség és a rendőrség a húsvéti időszakban is ellenőrzést tartott a Dunán. Akkor – néhány eset kivételével – betartották mind a horgászati mind a járványügyi előírásokat a pecások.

A környezetvédelemre is figyelnek

Az ellenőrzés az igazolványok és előírások meglétén túl kiterjed egyébként a szemetelésre és a környezet megóvására is.

Tilos szeméttel borított helyen horgászni. Aki ilyen helyen kezd pecázni, azt felszólítják, hogy szedje össze a szemetet. A szemetelés egyébként szabálysértési bírságot von maga után. Aki azonban természetvédelmi területen szemetel, az bűncselekményt követ el. Tehát az itt pecázóknak különösen oda kell figyelni a környezetükre. Ilyen terület többek között a Táti-szigetek Duna szakasza is, amelyet nemrég nyilvánítottak természetvédelmi területté.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában