két keréken

2021.05.19. 20:00

Határon átnyúló kerékpárkölcsönzőt és bringapályát avattak Tatán (Fotók)

Most még csak ízlelgetjük a pumptrack és Kombi bike kifejezéseket, miközben Tatán már mindkét „létesítményt” használják. Elkészült ugyanis az Építők parkjában az ország eddigi legnagyobb kerékpár-, gördeszka- és roller ügyességi pálya. A tőszomszédságában pedig, az ökoturisztikai központ lábánál már működik a klasszikus és elektromos rásegítéssel üzemelő kerékpárok kölcsönzője.

Petrik József

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

Két új, tatai kerékpáros-fejlesztés „végeredményét” – az Országos Bringapark Program keretében – adták át szerdán, közel az Öreg-tó partjához. Az Építők parki beruházás hivatalos megnyitóján többek között részt vett Révész Máriusz, az Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, Bencsik János miniszterelnöki biztos, a Tatai-medence országgyűlési képviselője, Michl József polgármester és Tóth András, projektvezető. Amíg az ünnepi beszédeket hallgatták a megjelentek, a háttérben „domborodó” pumptrack pályát már birtokukba vették a fiatalok, sőt az éltesebb korosztály is képviseltette magát.

A 32 millió forintos önkormányzati beruházásból megvalósuló, 600 négyzetméteres létesítmény fontosságáról, Révész Márius a legnagyobb elismerés hangján szólt, kiemelve, hogy az eddigi ilyen jellegű pályák sorából a tatai messze kiemelkedik, és ezt azok is nyugodt szívvel használhatják, „akik régebb óta fiatalok”...

Bencsik János arra hívta fel a figyelmet, hogy az Által-ér menti kerékpárút gyakorlatilag oda vezet az ügyességi pályához, ezzel is színesítve a barokk kisváros szabadidősport életét. Tóth András megjegyezte, hogy az ilyen pályákra hamarosan egyre nagyobb lesz az igény.

A Kombi bike depo a határon átnyúló integrált kerékpárkölcsönző rendszer projekt kapcsán valósult meg. Ebből kettő is épült Tatán. A másik a sportcsarnoknál található. A tatai kerékpár-kölcsönzőket 246 ezer euróból létesítették. Európa legnagyobb ilyen jellegű kölcsönzőjének jelentőségét Michl József polgármester, a Pons Danubii EGTC elnöke, Bara Zoltán, a Pons Danubii EGTC ügyvezetője, illetve Révész Máriusz öntötte szavakba. Révész Máriusz úgy fogalmazott, hogy hazánkban egy-két éve a kerékpáros forradalom zajlik. Miközben egyre népszerűbbek, keresettebbek az elektromos rásegítésű biciklik is. A kölcsönző-rendszer első magyarországi állomása pedig éppen a tatai.

További részleteket a 24 Óra május 20-i számában olvashatnak!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában