Közélet

2013.06.18. 10:34

Szívtranszplantáltak találkoztak Esztergomban

Címkék#Esztergom

Évente találkoznak azok, akik magyarországi szívátültetésen estek át. Számuk nem kevés, köszönhető ez a kiváló orvosi, ápolói munkának – és sok egyéb, hasonlóan fontos körülménynek.

Rafael B.

Ebben az évben, az elmúlt hétvégén Esztergomban gyűltek egybe a szívtranszplantáltak és orvosaik egy baráti-szakmai találkozóra. A „Szív a szívért páciens- és orvos-találkozó” hagyomány körükben, sokkal inkább, mint más, meggyógyult betegeknél. Azt tapasztaltuk az esztergomi konferencián, amelyet három napos ittlétük központjába helyeztek, hogy örömmel vannak együtt, s lehetőség szerint kerülik a beteg, betegség fogalmakat, pedig sűrűn és hosszan esett szó műtétekről, felépülésről, életről – és, természetesen halálról.

A szívátültetések 1967-ben kezdődtek. Christian Barnard végezte el az első műtétet Dél-Afrikában. Magyarországon  1992-ben kezdődtek a műtétek, az elsőt dr. Szabó Zoltán végezte. Azóta egyre javuló túlélési kilátásokkal folynak a beavatkozások, a paciensek további életét és találkozásaikat koordinálja alapítványuk.

A  szombaton délelőtt konferenciát tartó összejövetel helyszíne a királyi vár volt. A legizgalmasabbak: dr. Becker Dávid, a Városmajor Kórház orvosa a szívátültetésekről, a műszívekről tartott előadást, dr. Szabolcs Zoltán: a szívátültetésben és a műszíves kezelésben szerzett tapasztalatokat elemezte. Szólt az Eurotransplant nevű szervezetről, amely 135 millió embert szolgál, a donorszívek utazásáról, a négy órás, rendkívül szűk határidőről, amíg egy kivett szívnek el kell érnie egy másik országbeli műtőt…

A páciensek és orvosaik három, élményekben gazdag, boldog napot töltöttek első királyaink városában.
Az újszívesek klonfernciájának elnöksége, jobb szélen dr. Szabó Zotán professzor, aki 1992-ben az első szívátaültetést végezte Magyarorzságon

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!