Közélet

2016.05.12. 07:55

Medencébe pisilők, figyelem: bekékülhet a víz

A notórius vízbe pisilőknek befellegzett. Internetes portálok szerint hosszú évek után már az országban is bevezetik a „vizeletjelző” szer használatát. Más kérdés: adott-e a módszer minden egyes feltétele?

Wágner Zsanett

Több éve megoldásra váró probléma került napirendre néhány hírportálon a napokban. A hazai strandok bizonyára kétkedve fogadták a vizeletjelzőről szóló információkat, többségük még nem készült fel, kivárnak. Állítják, minden nyilvános strandon bevezetik annak a természetazonos agyagnak a használatát, ami kékre színezi a vizet, ha pisivel kerül reakcióba. Vagyis, akik mostantól nem száll ki a medencéből, ha rájuk jön a szükség, az egy pillanat alatt bekékülhet. Legalábbis a víz, körülötte.

Bizonyára kevesen tudják, hogy ezt a magyar találmányt már évek óta használják több országban is. Arról még nem szólnak a hírek, hogy figyelmeztetik-e előre a vendégeket a kezelt vízre, vagy megvárják az üzemeltetők, hogy a meglepetés erejével hasson a dolog.



Ugyancsak felvetődhet a kérdés, hogy pici gyermekekre is vonatkozik-e a büntetési tétel, ugyanis ők azok, akik akaratuk ellenére sem tudnak szólni, ha tele a gatya. Amikor szólnak, már túl késő.

Hazánkban a fürdőmedence vizéhez adagolható vegyszereket az Országos Tisztifőorvosi Hivatal engedélyezi. „A medencevízhez adagolható – a vizelettől elszíneződő – vegyszert nem engedélyezték, és jelenleg nincs is engedélyezés alatt” – reagált megkeresésünkre Harsányiné dr. Patkó Enikő megyei tisztifőorvos, aki elektronikus úton juttatta el szerkesztőségünkbe a választ. Mint írja, hatályos jogszabály ilyen vegyszer alkalmazását nem írja elő az üzemeltetők számára, ebből kifolyólag a felügyeletet kizárólagosan ellátó népegészségügyi hatóság ez irányú ellenőrzést nem végez. Ennek ellenére megosztotta lapunkkal véleményét.

– A fentiektől függetlenül a medence vízébe történő vizelés több szempontból is aggályos. A vizeletnek lehet kórokozó tartalma, azonban az előírás szerinti vízkezelő, -fertőtlenítő technológia alkalmazásával a vízbe jutó baktériumok gyorsan elpusztulnak – jegyezte meg a megyei tisztifőorvos. Hozzátette: A vizelet alkotója kémiai reakciók soraként a fertőtlenítő hatású klórral olyan anyagokat képezhet, amelyek a nyálkahártyát (például a szem nyálkahártyáját) izgatják, továbbá a reakció következtében a klór fertőtlenítő hatását nagyságrendekkel csökkentik.

Érdekes lehet a folyamat büntetési tétele. Főként akkor, ha nem a pancsolóban játszadozó gyermekekről, hanem egy nagyobb medencéről van szó. Ki a felelős ebben az esetben? Az elkövető?

– Az elkövetővel szemben bírság alkalmazására sincs lehetőség. Egy megfelelő hatásfokkal üzemelő vízkezelő technológia kizárja a medencevíz által közvetített fertőzéseket. A medencevíz bakteriológiai és kémiai minőségét laboratóriumi vizsgálatokkal mind az üzemeltető, mind a hatóság rendszeresen ellenőrzi. Amennyiben a vízminőségi vizsgálatok alátámasztják, hogy a vízkezelő technológia nem megfelelően funkcionál, az üzemeltetővel szemben eljárást alkalmaz a hatóság, ezzel megakadályozva a fürdőzők esetleges egészségkárosodását – írta válaszul Harsányiné dr. Patkó Enikő.

Tehát attól nem kell tartani, hogy egy-két „baleset” után sommás összegeket kell fizetnie az óvatlan strandolónak. Az már egy másik – gazdasági szempontokat is felvető – kérdés: mennyi ilyen incidens után kell leereszteni a medence vizét és újra feltölteni azokat olyan időszakban, amikor hőség miatt meg sem lehet mozdulni a strandolóktól.

A szörfösöknek és az úszóknak sincs idejük kijönni a vízből

Vannak olyan sportágak, amelyeknél lehetetlen elkerülni a „baleseteket”. Például a szörfösök sem tudnak azonnal kijönni a vízből, ha rájuk jön a szükség. Kutatások bebizonyították, hogy a cápatámadások egyebek mellett erre is visszavezethetőek. Ugyanis olyan illatanyag kerül a vízbe, ami vonzza a ragadozókat. De ugorjunk tovább! Csaknem mindegyik olimpikon belevizelt a vízbe Caroline Geehr, egykori amerikai válogatott úszónő – idézi az Index a Quora portált. Ez nem meglepő, hiszen verseny előtt az adrenalin dolgoztatja a szervezetet, de van, amikor mégsem sikerül pisilnünk. Ilyenkor az ember kényszermegoldásokat alkalmaz. A mellúszás húzómozdulata alatt például verseny közben is simán van idő kiengedni a „fáradt olajat”, bemelegítés közben pedig bármikor belevizelhet az ember a medencébe.

„A nagyobb világversenyeken alkalmazott víz alatti kamerák soha nem fogják elkapni ezt a pillanatot, hiszen a vizelet nagyon gyorsan szétoszlik, olyan medencében pedig soha nem úsztam még, ahol a vízhez adagolt vegyszerek élénk színűvé varázsolják a vizeletet” – mondta a mindenkit érdeklő kérdésről az egykor profi Geehr.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!