Közélet

2012.11.30. 12:50

Így fogyhat le ellenőrzött körülmények között

VIP Testsúly Optimalizáló Programcsomagokat készített a tatabányai Szent Borbála Kórház dietetikai szolgálata. Azok jelentkezését várják, akik táplálkozási és életmódbeli szokásaikon változtatva egészségesebbé, fittebbé, karcsúbbá szeretnének válni.

M. Mudri Anna

Petrik Mária, dietetikai vezető elmondta, térítéses szolgáltatás keretében veheti bárki igénybe a Szent Borbála Kórház testsúlycsökkentő programjait. A dietetikai szolgálat segítségével járóbeteg ellátásban háromféle csomagból választhatunk. Ezek mindegyike tartalmazza a tápláltsági állapotfelmérést, tanácsadást és kontrollt. A nagyobb csomagokban emellett étrendi napló elemzés és személyre szabott étrend összeállítása is megtalálható.

- Ezek mellett 2013 elején elindítjuk a VIP-TOP testsúly optimalizáló programcsomagunkat is, amelynél a fogyni vágyó hétfőtől péntekig a kórház hotelszobájában kap elhelyezést - tudtuk meg Petrik Máriától. - Ezalatt ötnapos, úgynevezett VLCD (Very Low Calorie Diet: nagyon alacsony kalória-bevitelű) diétát alkalmazunk. A kezelés során 500-800 kcal/nap bevitelét biztosító étrendet alkalmazunk. Nagyon fontos, hogy a VLCD-t  csak kórházi körülmények között, orvos szakmai felügyelet mellett lehet alkalmazni. A Szent Borbála Kórház ennek megfelel, hiszen a dietetikai szakemberek mellett lipidológus szakorvos is részt vesz a terápiában, terveink szerint gyógytornász és pszichológus is segíti majd a fogyni vágyót.

A hétfőtől péntekig tartó program során szakemberek által ellenőrzött körülmények között megalapozzák és fel is gyorsítják a fogyás ütemét, ezzel sikerélményhez jut a fogyni vágyó. Nagyon fontos, hogy az öt nap elteltével nem hagyják magára a páciensüket, olyan táplálkozástudományi és dietetikai alapelveket tanítanak meg, amely lehetővé teszi az otthon is alkalmazható 1200-1500 kalóriás diéta fenntartását.

- A pácienseinket két egymást követő hónapban kontrollra is visszahívjuk, hogy az addigi súlyvesztést meg tudják őrizni, a fogyás tendenciáját fenn tudják tartani és kialakíthassák a helyes táplálkozási szokásaikat - mondta Petrik Mária.

Természetesen a terápiát megelőzi egy részletes orvosi ellenőrzés, hogy biztonságosan lehessen terhelni a túlsúlyos, elhízott embereket.

- A fogyókúrázóknak nem egyszer pszichológiai segítségre is szükségük van, hogy áttörjük a pesszimista látásmódot, a "sosem fogyok le", "többé egy gombóc fagyit sem ehetek" gondolatokat. Ezért a VIP-TOP alatt szükség esetén pszichológus is rendelkezésére áll a páciensnek - árult el még több részletet a komplex kezelésről a dietetikus.

A rendelést előjegyzés alapján vehetik igénybe, időpontot az alábbi telefonszámon kérhetnek: 06-20-286-4681
A rendelés helye: "L" épület földszintje.
A rendelés ideje: Szerda, péntek 13-15 óra

A programról még több részletet a 24 Óra szombati (12.01) számában olvashatnak.
Fizessen elő a megye napilapjára, mert a 24 Óra önnek is jár!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!