Közélet

2015.01.12. 13:03

Gyorsabb segítség agyvérzéses betegeknek

Sokkal összehangoltabban dolgozik együtt az észak-komáromi kórház és a régióban tevékenykedő mentőszolgálat. Koordinált eljárási tervet dolgoztak ki, mely segítségével sokkal gyorsabban tudnak segíteni az agyvérzéses betegeken.

F. M.

Az agyvérzés elszenvedése és a páciens szükséges kezelése között eltelt idő lerövidítése kulcsfontosságú, minden perc számíthat. Ez jelentheti a különbséget aközött, hogy a beteg súlyosan és véglegesen belerokkan-e az agyi érkatasztrófába, vagy esélye nyílik a normális életre. Matej Polák, a Komáromi járásban működő mentőszolgálat igazgatója szerint az új, összehangolt eljárási terv nagyságrendileg több tucat embernek segít havonta, hogy agyvérzés után sikerüljön teljes életet élniük, és ne legyenek tartós, egész napos felügyeletre és segítségre utalva.

Az észak-komáromi kórházat működtető nonprofit szervezet szóvivője, Marta Csergeová elmondta: az eljárásnak köszönhetően nagyjából a felére csökkent az az idő, míg az agyi érkatasztrófát elszenvedő páciens beszállítását követően megkapja a szükséges kezelést. Korábban ez körülbelül 60 percig tartott, most már csak 20-30 perc.

A gyakorlatban az új rendszer a következőképp működik: a vészhívásra a mentőszolgálat operációs központja elküldi a pácienshez a legközelebbi szabad mentőegységet. Abban az esetben, ha a mentők agyi érkatasztrófa jeleit tapasztalják, azonnal értesítik a komáromi kórház ideggyógyászati osztályának ügyeletes orvosát, és tájékoztatják őt a beteg állapotáról, tüneteiről, s arról is, mikor jelentkeztek a tünetek, és mikor érnek be a pácienssel a kórházba.

A mentők ezután az észak-komáromi kórház CT-helyiségébe viszik a beteget, és a vizsgálat eredményeitől, valamint a szakorvosi konzultációtól függően az ideggyógyászatra szállítják, ahol a személyzet az utasítások alapján előkészített gyógyszerrel várja a pácienst, és azonnal be is adják neki.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai alapján agyi érkatasztrófát évente 15 millió ember szenved el világszerte. Az esetek 84 százalékáért a magas vérnyomás felelős.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!