Közélet

2013.06.06. 07:20

Díjmentes az M1 a teherkocsiknak Zsámbéktól Komáromig

A Duna tetőzését vasárnap hajnalra várják. Komáromban csütörtökön este 8-kor 763; Esztergomban 701 centiméter volt a Duna vízállása. Reggel 8 óta Komáromnál 48; Esztergomnál 37 centit emelkedett a víz.

kemma.hu

21.20 Csütörtökön a Komárom-Esztergom Megyei Védelmi Bizottság elnöke, Czunyiné dr. Bertalan Judit azzal a kéréssel fordult az Állami Autópálya Kezelő Zrt.-hez, hogy a dunai árvíz következtében a nagyszámú útlezárások miatt terelőútként jelölje ki az M1 autópálya Zsámbék (26+250 kmsz.) és Komárom (84+965 kmsz.) csomópontjai közötti szakaszát, és azt a tehergépjármű forgalom részére díjmentessé tegye.
Az Állami Autópálya Kezelő Zrt a kérésnek eleget téve június 6-án 19:00-tól a tehergépjármű díjkategóriák (D2,D3,D4) részére mindkét irányban a díjmentességet visszavonásig biztosította.

M1-es autópálya 85-107 km szelvény közötti szakaszát már korábban díjmentessé tették minden járműkategória számára.

20:36 A Raiffeisen bank péntek reggeltől átmenetileg zárva tartja esztergomi fiókját az árvízi helyzettel kapcsolatos megelőző intézkedésként - közölte a pénzintézet. A közlemény szerint az ügyfeleknek a Raiffeisen Direkt telefonos ügyfélszolgálat (06 40 48 48 48) nyújt tájékoztatást, illetve ügyintézési lehetőséget. Korábban a Budapest Bank is közölte, hogy az árvíz miatt ideiglenesen zárva tartja fiókjait Esztergomban, valamint Szentendrén - adta hírül a hirado.hu

20:20 Czunyiné Dr. Bertalan Judit kormánymegbízott kora esti sajtóközleményében arról tájékoztatott, hogy Komárom és Esztergom térségében is tovább emelkedtek a dunai vízállások. Ma reggel Komáromnál a vízállás 708 cm, Esztergomban 658 cm volt, az érvényben lévő árvíz –és belvízvédelmi készültségek szintjei pedig nem változtak.

A belügyminiszter az alábbi önállóan védekező településekre is rendkívüli készültség elrendelését is engedélyezte: Dunaalmás, Neszmély, Lábatlan, Süttő, Nyergesújfalu, Esztergom (Búbánatvölgy), Pilismarót, Dömös.

Az ÉDUVIZIG működési területén jelenleg folyó védekezési munkák Komárom-Esztergom megyében:
01.01.Esztergomi árvízvédelmi szakasz
A Táti gátőrjárás ideiglenes védvonalain a Kenyérmezei patak bal parti ideiglenes töltés elkészült, vízoldal fóliás rézsűvédelemmel. A Tát belterületén lévő Unyi patak bal és jobb parti ideiglenes védőművek kijelölt szintig való megépítésének földmunkái 2013 06.06 reggel 6 óráig 90%-ban elkészültek. A vízoldali rézsű védelmét befejeztük.

Dömös, Nyergesújfalu, Lábatlan és Süttő települések védekezési munkáihoz kijelölt műszaki létszám szakmai segítséget nyújtott és az önkormányzat a védőművek kiépítését végzi a várható vízállás szerint. Pilismarót önkormányzata megkezdte az ideiglenes védőmű kiépítését, melyhez műszaki segítséget nyújt Igazgatóságunk. Esztergom Önkormányzata szakmai segítségnyújtásunk mellett elkészítette a 11-es út Búbánat völgyi ideiglenes védőművét. A Molnár sori és a 111-es úton az ideiglenes depónia kiépítése folyamatban van.

01.02.Komárom- Almásfüzitő ár -és belvízvédelmi szakasz

Komáromban az árvízkapukat lezárárták. A bevédendő vasútvonal mentén folyamatos, intenzív munkavégzés folyt. Az Által-ér jobb parton a 10-es úti Által-ér zsiliptől felfelé, valamint a 10-es út vízfelőli oldalán nyúlgát építése történt.

Önkormányzatok részére nyújtott segítség: Dunaalmás vasút alatti hídnyílás zárása elkészült. A Vízimolnár út 600 fm szakaszán a nyúlgát kiépítése folytatódott a KÖTIVIZIG-től (Szolnok) érkezett műszakiak irányításával, melynek a ma reggeli készültségi foka 80 százaléka, várható befejezés  06. 07. Neszmély: az árvízkapuk bevédése folyamatos.

A munkákat több megye mentőszervezete is segíti, így a Palóc, a Nyír és a Tisza Mentőcsoport. A Komárom-Esztergom megyei mentőszervezet, a TURUL Mentőcsoport két napja az Által-ér dunaalmási szakaszán építi a nyúlgátat a település lakosaival, a Nyír Mentőcsoporttal és sok máshonnan érkezett önkéntessel. Táton az önkéntes tűzoltó egyesület, esztergomi középiskolások és katonák segítségével folyik a védekezés az Únyi és a Kenyérmezei patak mentén.

Nyergesújfalun a vízügyi szakemberek megállapították, hogy valamennyit emelni kell a védműveken, ezen továbbra is dolgoznak az önkéntesek, a hivatásos tűzoltók, a helyi polgári védelmi szervezetbe beosztottak.

Komárom-Esztergom megyében a Duna áradása miatt lezárt utak:

11. számú főút Esztergom és Pest megye határ között (Dömös és Pilismarót Pilisszentlélek és Pilisszentkereszt felől erdei aszfaltúton közelíthető meg)
10. számú főút – Neszmély és Süttő között
Komárom Rákóczi-rakpart (Erzsébet-hídtól az 1. számú főút kereszteződéséig)  
11. számú főút – Esztergomtól a 117-es számú út kereszteződéséig tartó szakasza
10. számú főút – Almásfüzitő és Dunaalmás (Tatai kereszteződés) között
11325. számú út - Basaharc és a szobi rév között
11324. számú út – Pilismarót üdülőövezethez vezető út
11326. számú út – Esztergom, Nagy Duna Sétány (Mária Valéria-hídról a forgalmat egyből a belvárosba terelik a Táncsics utcán keresztül)
1011. számú út – Tát belterülete (117. számú főutat köti össze a 10. számú főúttal)
111. számú út Esztergom és Esztergom-Kertváros közötti része
11342. számú út Dunaalmás belterületén a Hajóállomáshoz vezető út
11343. számú út Dunaalmás belterületén
1119. számú út és Tát Malom utca kereszteződése

17:34 Számos megyéből érkeznek szabadnapos tűzoltók, hogy segédkezzenek az árvízi védekezésben. A tatabányai laktanyába érkezőket Csóka Antal igazgató-helyettes fogadta a következő szavakkal: „Ott dolgoztok majd, ahol a Duna éppen eléri a legmagasabb vízszintet, utána minden bizonnyal követitek a tetőzést a folyón lefelé.”
A megyei hivatásos katasztrófavédelmi mentőcsoportként érkező tűzoltók Komáromban, Táton, Esztergomban és Pilismaróton segítik majd a védművek erősítését. Addig maradnak, amíg a segítségükre szükség van - tájékoztatta a kemma.hu-t Stolczenberger Klára, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője.

17:03 A június 5-én útjára indított Körös Mentőcsoport tizenkilenc tagja szerencsésen megérkezett Komárom-Esztergom megyébe, és az első éjszakán már javában segítette az árvízi védekezést Pilismaróton.

16:38 A kemma.hu információi szerint további 60 katonát rendeltek Esztergomba. A Dobó Katalin Gimnáziumban szállásolták el a katonákat, ezért ott a tanítás szünetelt. A diákok tanulás helyett a gátakon segédkeztek.

16:33 Dunaalmási és neszmélyi riportunkat ide kattintva olvashatják! Galéria és videó!

16:09 Ismét a komáromi Duna-partra érkezett délután Orbán Viktor miniszterelnök, aki a helyszínen irányítja az árvízi védekezés munkálatait, jelentette be Havasi Bertalan, a a kormányfő sajtófőnöke. A miniszterelnök a helyszínen találkozott Czunyiné Bertalan Judit megyei kormánymegbízottal és a gátakon dolgozókkal. Orbán Viktor a nap folyamán még több olyan helyszínt is felkeres a Duna mentén, ahol a legkritikusabb az árvízi helyzet. A kormányfő szerda délután is személyesen irányította a Komárom-Esztergom megyei árvízi védekezést.

15:21 A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Nyírség mentőcsoportja is segíti a dunai árhullám elleni védekezést. A huszonhat tagú csapat már útnak indult Komárom-Esztergom megyébe. Több mint száz tűzoltó elindult Csongrád megyéből is Komárom-Esztergom megyébe ma délelőtt, hogy részt vegyen az árvíz elleni védekezésben.

14:58 Június 5-én délután a katasztrófavédelmi igazgatóság a környezetvédelemmel és a bányakapitánysággal közösen bejárást tartott a Almásfüzitőn található VII. számú vörösiszap tározónál.
A tárolót körülölelő gáton sérülés, megcsúszás vagy átázás nincs. Emellett a gát magassága jóval meghaladja a várható legmagasabb vízállást. A figyelőkutakat naponta kétszer ellenőrzik és a telephelyen 24 órában őrzik, tájékoztatta a kemma.hu-t a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője.

13:56 Délután egy órakor Komáromnál 734 cm volt a Duna vízszintje. Esztergomnál a 11 órai adatok szerint 673.

13:19 Czunyiné dr. Bertalan Judit kormánymegbízott csütörtök kora délutáni közleményében arról is tájékoztatta a kemma.hu-t, hogy a szerdán kiküldött lakossági tájékoztató a megelőzésről, felkészülésről adott tájékoztatást, nem jelenti azt, hogy bárhol is kitelepítésre kerülne sor! "Célja a megelőzés, a rend, a fegyelem segítése volt." - hangsúlyozta.

Komárom-Esztergom megyében a Duna áradása miatt lezárt útszakaszok:
10. számú főút – Neszmély és Süttő között
11. számú út – Esztergom belterületén a Csenkei út és a Fári Kati út között
11. számú főút  – Dömös és Pest megye határa között
Komárom Rákóczi-rakpart (Erzsébet-hídtól az 1. számú főút kereszteződéséig)  
11. számú főút – Esztergomtól a 117-es számú út kereszteződéséig tartó szakasza
10. számú főút – Almásfüzitő és Dunaalmás (Tatai kereszteződés) között
11325. számú út - Basaharc és a szobi rév között
11324. számú út – Pilismarót üdülőövezethez vezető út
11326. számú út – Esztergom, Nagy Duna Sétány (Mária Valéria-hídról a forgalmat egyből a
         belvárosba terelik a Táncsics utcán keresztül)
1011. számú út – Tát belterülete (117. számú főutat köti össze a 10. számú főúttal)
111. számú út Esztergom és Esztergom-Kertváros közötti része
11342. számú út Dunaalmás belterületén a Hajóállomáshoz vezető út
11343. számú út Dunaalmás belterületén
1119. számú út és Tát Malom utca kereszteződése

A Duna magas vízállása miatt lezárták a 11-es számú utat Dömös és Visegrád között, ezért az érintett vonalon közlekedő autóbuszjáratok csak az Esztergom-Dömös szakaszon közlekednek. A járatok az esztergomi autóbusz állomásról Dömös felé, valamint Dömösön a postától Esztergom felé a menetrendben meghirdetett időpontokban indulnak.

13:06 Az index.hu-hoz eljutott olvasói fotó Dömösről:

12:57 Az árvíz miatt lezárt 11-es főút helyett a Pilismarótról Pilisszentlélek felé vezető erdészeti úton lehet megközelíteni a Duna-parti településeket. Pilismarót és Dömös  községek áru- és személyforgalmának ellátására a Pilisi Parkerdő Zrt. megnyitotta a Pilismarót és a Két-Bükkfa-nyereg közötti, Pilisszentlélek és Pilisszentkereszt irányába vezető erdészeti utat. Az ún. Hoffmann-kunyhói úton személygépkocsik és 7,5 tonnánál kisebb tehergépjárművek haladhatnak. A sofőröktől azonban fokozott óvatosságot kér az erdőgazdaság, hiszen keskeny, kanyargós üzemi útról van szó, ahol mindenütt lehet vadon élő állatok felbukkanására számítani. Az erdészet szakemberei külön kérik a környékre kirándulni induló kerékpárosokat, hogy a megnövekvő forgalomra való tekintettel az árvízi időszakban lehetőleg kerüljék el az egyébként sűrűn látogatott útszakaszt.Az erdészeti utat a 11-es főút újbóli megnyitásáig lehet használni. Ebben az időszakban a kérdéses útszakaszon a Pilisi Parkerdő Zrt. Erdőrendészete és a helyi rendőrség fokozott ellenőrzést végez.

12:31 Teljes szélességében lezárták a 11-es út Esztergomtól Dömösig tartó szakaszát, ezért Dömös és Pilismarót csak erdei úton közelíthető meg, tájékoztatott a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Esztergomtól Tát irányába több helyszínen van félpályás útlezárás, mert az úttest egyik oldalára gátat építenek. Az 1-es főutat Komáromtól Győrig már korábban lezárták, a lezárás alatt a közlekedők díjmentesen használhatják az M1-es autópályát a komáromi és a győri csomópont között.

12:29 [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Bejó Gábor felvétele a Mária Valéria híd lábánál
[/caption][caption id="" align="aligncenter" width="334"] A Kis-Duna sétány csütörtökön (Fotó: Bejó Gábor)
[/caption]

12:24 A Vidékfejlesztési Minisztérium tíz munkatársa és Budai Gyula parlamenti államtitkár szerda éjjel a komáromi vasútállomás melletti depóban homokzsákokat töltésével segítette az árvízi védekezést. Budai Gyula elmondta, hogy magánemberként, barátként érkezett Komáromba a minisztérium munkatársaival, és mindenkit arra buzdít, vegyen részt a védekezésben.

12:10 A Komáromban és a térségben kialakult árvízi helyzet miatt a Monostori Erőd Nonprofit Kft. ügyvezetése úgy döntött, hogy június 7-10-ig (péntek reggeltől hétfő estig) a Monostori Erőd és az Igmándi Erőd zárva tart. Látogatókat nem fogadnak, továbbá kérik, hogy az ide  tervezett kirándulásaikat halasszák el, és ne induljanak el Komáromba!

11:56 "Szerencsére elég sokan vagyunk, gyorsan készülnek a homokzsákok - posztolta a facebookra Komáromból Scheiring Gábor, a Párbeszéd Magyarországért politikusa, országgyűlési képviselő., aki Szabó Rebeka képviselővel, és két önkéntessel érkezett a városra, hogy segítsenek. Többen csatlakoznak még hozzájuk, körülbelül 20 ember.

[caption id="" align="alignright" width="334"] Scheiring Gábor ezt a fotót töltötte fel a facebookra
[/caption]

11:47 Orbán Viktor miniszterelnök még  szerdán az árvízi védekezéssel kapcsolatban, önkéntesekkel tartott helyszíni terepszemlét Komáromtól egészen Szentendréig. A kormányfő a gyermekkel is kedélyesen elbeszélgetett, nekik szerényen csak annyit jegyzett meg, hogy titokban látogatja az árvíz sújtotta területeket. Hat percben a miniszterelnök egy napja:

11:30 A szlovák hatóságok korlátozni fogják a kamionforgalmat a komáromi Erzsébet hídon, és az esetleges vészhelyzet kihirdetése után vélhetően már csak a személyforgalmat engedélyezik majd a hídon. Továbbá kérik a lakosságot, hogy amennyiben nem feltétlenül szükséges, ne utazzanak Magyarországra, hogy az esetlegesen beduguló forgalom ne akadályozza az árvízi védekezést és az esetleges mentést. Délben összeül a kiszélesített összetételű, észak-komáromi, városi válságstáb. Holnaptól a város átjárhatóvá teszi a városközpontot, beleértve a sétálózónát, tudta meg a bumm.sk.

11:15 Czunyiné Dr. Bertalan Judit kormánymegbízott arról tájékoztatta a kemma.hu-t, hogy a védekezésben 734 ember vesz részt megyénkben, a Duna óránként 3-3,5 cm-t árad, a tetőzést vasárnap hajnalra várják Komáromban és Esztergomban is.
"Komárom-Esztergom megyében folyamatosan zajlanak a védekezés előkészítésével kapcsolatos munkálatok. A Megyei Védelmi Bizottság, a Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Vízügyi Igazgatóság megerősítésre került más megyékből érkezett szakemberekkel, ezen felül számos mentőszervezet is tevékenykedik a megyében. Folyamatosan érkeznek a felajánlások mind emberi erőforrás, mind technikai eszköz vonatkozásában - fogalmazott a kormánymegbízott. Czunyiné dr. Bertalan Judit összefoglaló közleménye az árvízi védekezésről ide kattintva olvasható.

11:06 Az esztergomi Körzeti Televízió csütörtök délelőtti riportja:

11:04 Csütörtök délelőtti fotó Neszmélyről, a kempingből:

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Víz alatt a neszmélyi kemping
[/caption]

11:01 Michl József, Tata város polgármesterének az alábbi felhívást tette közzé: 40 tatai önkéntest várnak Komáromba!
"Tata Város Önkormányzata nevében felajánlottam a tataiak segítségét Komárom városának! Kérek 40 fő önkéntes, segíteni tudó (főként fizikai munka) nagykorú tatai lakos jelentkezését, hogy szervezetten, Tata városát képviselve segítsenek a bajba került szomszédos városban!" - fogalmazott Michl József.
A munkavégzés tervezett időtartama: 2június 7-én 0 órától 2013. június 7-én 08 óráig.
Jelentkezéseketa az önkormányzat megbízásából ügyeletet tartó Közterület-felügyelete, a +3630/579-46-32-es mobiltelefonszámon.Jelentkezésük nevüket, elérhetőségüket (telefonszám, lakcím), és életkorukat kérik.

10:52 [caption id="" align="alignleft" width="334"] Biró-Fülöp Krisztián szerda kora esti fotója a Dunáról.
[/caption]

--------------------------------------------------------------------------
Az árvízi védekezés, a védekezésben résztvevők segítése az első, de ha van fotója, videója, beszámolója az áradásról, a védekezési munkákról, küldje el a [email protected] email címre vagy töltse fel facebook-oldalunkra.
--------------------------------------------------------------------------

10:46 A TURUL és a Palóc Mentőcsoport folyamatosan segíti a védekezést, valamint csütörtök reggel elindult a Nyír Mentőcsoport is Komárom-Esztergom megyébe. A dunai árvíz által veszélyeztetett bevásárlóközpontok és tömegtartózkodásra alkalmas objektumok felmérését is elvégezték. Az árvíz által veszélyeztetett területen befogadó helyek álnak rendelkezésre. Táton folytatódnak az árvízi védekezési munkálatok a gátak megerősítésével, Komáromomban továbbra is a honvédség végzi a védmű kiépítését, magasítását vízügyi szakirányítás mellett. A gátak gyalogos bejárása biztosított.
Almásfüzítőn a vasútállomásnál lévő depóniánál önkéntesekkel végzik a homokzsákok töltését. A figyelőszolgálat továbbra is működik.
Dunaalmáson továbbra is működik a figyelő szolgálat. Az Által-ér Dunaalmás felőli részén a partfalat homokzsákokkal erősítették meg.
Neszmélyen a Vízimolnár utcában befejeződött a gátmagasítás. A figyelőszolgálat továbbra is jelen van.

10:45 Komáromban számos önkéntes vesz részt a munkában, és az ipari park cégei is segítenek, a Nokiából például hatvanan dolgoznak a védekezésben. A készülő gát várhatóan 860 centiméteres vízállásig nyújt majd védelmet , és így mederben tudják tartani a folyót.

10:37 Lezárt utak Komárom-Esztergom megyében:
Komárom Rákóczi-rakpart (Erzsébet-hídtól az 1. számú főút kereszteződéséig)                    
11. számú főút – Esztergomtól a 117-es számú út kereszteződéséig tartó szakasza
10. számú főút – Almásfüzitő és Dunaalmás (Tatai kereszteződés) között
11325. számú út - Basaharc és a szobi rév között
11324. számú út – Pilismarót üdülőövezethez vezető út
11326. számú út – Esztergom, Nagy Duna Sétány (Mária Valéria-hídról a forgalmat egyből a belvárosba terelik a Táncsics utcán keresztül)
1011. számú út – Tát belterülete (117. számú főutat köti össze a 10. számú főúttal)
111. számú út Esztergom és Esztergom-Kertváros közötti része
11342. számú út Dunaalmás belterületén a Hajóállomáshoz vezető út
11343. számú út Dunaalmás belterületén

10:30 A kialakult árvízi helyzetre való tekintettel a Komáromi Rendőrkapitányság lezárta a Rákóczi rakpartot. Az érintett szakaszra tilos gépjárművel behajtani. A védművek védelmének érdekében a belépést is megtiltották. Azok, akik önkéntes munkájukkal (homokzsákrakodás) szeretnének segíteni, az alábbi számokon jelentkezhetnek: 0620/295-40-93, 0620/943-70-26! A depó lezárt területen található, ezért oda a belépés csak engedéllyel lehetséges, ezért kérnek mindenkit, hogy a fenti számokon jelentkezzen, ellenkező esetben a belépést nem tudjá biztosítani!

További kérés, hogy mindazok, akik élelmiszer adománnyal tudnak segíteni a gátakon dolgozóknak, hozzák be azokat a városháza (Komárom, Szabadság tér 1.) alagsorában található közterület-felügyeletre, ahol éjjel-nappal, a nap 24 órájában fogadják a felajánlásokat.

10:19 A vörösiszap-tározó miatt nem kell aggódni. Ahogy Orbán Viktor reggeli sajtótájékozattóján közölte: a 7-es sorszámú vörösiszap-tározónak nem készült el teljesen a rekultivációja, de a szakértői tanulmányok szerint nem fenyeget az a veszély, hogy a magas vízállás iszapszennyeződést mos a Dunába. Ott a veszélyhelyzethez több mint hat méterrel magasabb vízállás kellene, mint amivel maximálisan számolni lehet - magyarázta a miniszterelnök.

 10:00 Dr. Molnár Attila komáromi polgármester a miniszterelnöki sajtótájékoztató után nyugalomra intette a lakosságot. Mint elmondta: Komáromban tervszerű munka folyik. "Pánikkeltésnek semmi értelme, minden eshetőségre fel kell azonban készülni. Komárom kész tervvel rendelkezik arra vonatkozóan, ha egyszerre több ezer embert kell elszállásolni. Erről az eshetőségről azonban egyelőre nincsen szó - fogalmazott a város honlapján.

A jelenlegi előrejelzések szerint a folyó 830-re tetőzik várhatóan szombat éjféltájban. A ma estére elkészülő ideiglenes gát pedig ennél magasabb vízszint esetén is védelmet nyújt.

09:50 Orbán Viktor miniszterelnök szerint a legveszélyesebb szakaszok: Mosoni-Duna bal partja, Mecsér környéke, Komárom és környéke, különleges figyelmet igényel az almásfüzitői vörösiszap-tározó, szilárd a gát, de folyamatosan figyelik. Kritikus pont Tát, Szentendre és Esztergom. Kisoroszi el van vágva a külvilágtól, felkészültek arra, ha ki kell telepíteni az embereket vízi úton. Veszélyes pont Budapest is, alatta csak egy szakasz van, amit meg kell erősíteni, ez Dunaújváros.

A legrosszabb esetben több tízezer embert kell kitelepíteni, mondja Orbán. Az óbudai lakótelepen ez 55 ezer embert érint. Győrújfaluban 1424, Komáromban 11 345, Táton 5057, Tahitótfaluban 1417, Szentendrén 873, Almásfüzitőn, Pócsmegyeren és Szigetmonostoron összesen körülbelül hatezer embernek kell elhagynia az otthonát, ha a legrosszabb forgatókönyv valósul meg. A hátrahagyott értékekben nem eshet kár, hangsúlyozta a miniszterelnök.

A kormányfő jelezte, a Duna tetőzését péntektől várják az ország területén, Nagybajcsnál kilencméteres vízszinttel számolnak. Orbán Viktor hangsúlyozta: nincs olyan ember az országban, akit baj esetén ne tudnának biztonságban kimenekíteni a lakhelyéről. Komáromnál 830 cm-re várják a tetőzést.

08:13 Komáromnál 830 (plusz-mínusz 10) centiméterre, Esztergomnál 795 (plusz-mínusz 15) centiméterrel várják a Duna tetőzését vasárnap.

07:55 A Budapest-Hegyeshalom-Rajka vasútvonalon nincsenek nagyobb késések. A Komárom-Esztergom vonalon azonban továbbra sem járnak a szerelvények a Duna magas vízállása miatt, az utasokat vonatpótló autóbuszok szállítják - közölte a Mávinform csütörtök reggel az MTI-vel.
Komárom és Szőny közötti mintegy 4 kilométeres szakaszon 800 katona és 100 önkéntes, valamint 5 dízelmozdony, 35 kőzúzalékkal rakott tehervagon és további 13 vasúti kocsi áll rendelkezésre az árvízvédelemhez.

A munkálatok miatt bevezetett sebesség- és forgalomkorlátozás miatt a Budapest-Hegyeshalom-Rajka vasútvonalon nincs egyelőre nagyobb késés, de a nap folyamán 10-15 perccel hosszabb menetidőre kell számítaniuk a belföldi vonatok utasainak. A vasúttársaság azt írta, továbbra is minden eszközt biztosít a védekezéshez.

08:00 Így látta a táti árvízhelyzetet a honvédség drónja: a videóért kattintson!

07:10 Esztergom diáksága példát mutatott összefogásból: a ferencesek, az árpádháziak és a dobósok - több százan - megfeszített erővel több ezer zsákot töltöttek meg.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!