Közélet

2014.09.18. 07:24

Féláron bérelhető lakásokkal csalogatnák haza a tatabányai fiatalokat

Három újabb lakást adtak át szerdán a „Tatabánya hazavár” program keretében, melyek boldog tulajdonosa lett Ungi Zsuzsanna szülésznő, továbbá Kiss Dániel és Lévai Zoltán mechatronikai műszerész.

Palásti Péter

Korábban már öten jutottak hasonló módon önálló otthonhoz a megyeszékhelyen azok közül, akik hiányszakmákban dolgoznak. Erre is utalt Schmidt Csaba polgármester, aki a sajtótájékoztatóval egybekötött kulcsátadási ünnepségen külön is köszöntötte Kóta Gábort és feleségét. Azt az urat, akinek az édesapjáról nevezték el a gyakornoki programot, ami szerves része a városi kezdeményezésnek.

A „Tatabánya hazavár” keretében gyakorlatilag három önálló „fejezet” különíthető el. Az első a Stúdium ösztöndíj, amit a hiányszakmák technikusi vagy egyetemi képzésben részesülői kaphatnak. Azt, hogy mely szakterületek minősülnek ennek, az önkormányzat évente határozza meg.

A második rész a „Gyakornoki program”, melynek keretében igyekeznek kapcsolatot teremteni a cégek és a vállalkozók, valamint a fiatal szakemberek között. A végzős hallgatóknak fizetendő ösztöndíj egyik felét az önkormányzat, a másikat a cég állja. Cserében a szerződő félnek vállalnia kell, hogy szakmai gyakorlatait az őt támogató szervezetnél tölti, s ha tanulmányainak befejezése után állást is ajánlanak neki, akkor minimum annyi időt tölt ott, ahány hónapon át részesült az ösztöndíjban.

A harmadik „fejezet” az első lakáshozjuttatásról szól. Ennek lényege, hogy a pályakezdők többsége nem jogosult szociális bérlakásra, s mivel csak kevesen engedhetik meg maguknak, hogy nagyobb összegű hitelt vegyenek fel a piaci alapon működő otthonteremtéshez, az önkormányzat maximum öt évig olyan lakáshoz segíti a hiányszakmákban dolgozókat, melyek bérleti díjának csak a felét kell kifizetniük, ha emellett előtakarékosságot is vállalnak.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Kiss Dániel és barátnője tegnap már a konyha berendezését tervezte (Fotó: Hagymási Bence)
[/caption]

Bármennyire is előnyös mindez, a szigorú feltételrendszer teljesítése miatt nem is olyan egyszerű kiválasztottá válni. Márpedig egyelőre több lehetőség volna erre, mint konkrét igény, ezért továbbra is érdemes népszerűsíteni a „Tatabánya hazavár” elnevezésű programot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!