Kék hírek, bulvár

2009.04.21. 14:20

Bolívia: Tóásó Előd visszautasította a kirendelt ügyvédet

Tóásó Előd elutasította a bolíviai hatóság által kirendelt védőügyvédet. Konzuli segítséget kért, testvére szerint olyan jogi képviselőre van szüksége, aki az ő, nem pedig a bolíviaiak érdekeit tartja szem előtt.

Sz. A./M. H.

Tóásó Előd, a Bolíviában letartoztatott fiatalember nővére, Dénes Edit szerint mindig a jót látta az emberekben. Dénes Edittel kedden beszélgettünk, miután Tóásó Elődre és négy társára (magyar-horvát-bolíviai állampolgárságú Rózsa Flores Eduardóra, az ír Micheal Dwyer-re, a romániai magyar Magyarosi Árpádra valamint a horvát-bolíviai Mario Tadic-ra) csütörtökön lecsaptak a bolíviai kommandósok, a hivatalos magyarázat szerint azért, mert az elnök, Evo Morales meggyilkolására készültek.

A rajtaütést csak Tóásó és Tadic élte túl. A 28 éves magyar fiatalember tagadja a terrorizmus vádját, kijelölt védőügyvédjét visszautasította. Szeptemberig Tatabányán tanított, nővére, Dénes Edit elmondása szerint a Mikes Kelemen-, a Fellner Jakab-, és a Kossuth-iskolában is informatikát oktatott.

– Spanyol alapfokú tanfolyamra is járt a megyeszékhelyen. Roma gyerekeket is tanított, nem vallott szélsőséges nézeteket. Nagyon féltjük őt – mondja róla nővére, akitől azt is megtudtuk, hogy Tóásó Előd visszautasította a kijelölt ügyvédet, elsősorban olyan jogi képviselőre van ugyanis szükségük, aki nem a bolíviaiak, hanem Előd érdekeit tartja szem előtt. A Külügyminisztérium, ha a család kéri, segít ügyvédet szerezni, de a költségeket a családnak kell állnia.

Szelestey Lajos, a Külügyminisztérium szóvivője a kemma.hu megkeresésére elmondta:
– A helyzet az, hogy a bolíviai hatóságok eddig nem adtak tájékoztatást a rajtaütés, és a letartóztatás körülményeiről, tehát a sajtóban sokkal több információ kering, mint amennyit hivatalosan most tudunk.

Balázs Péter külügyminiszter Buenos Airesből átvezényelte a nagykövetet, hogy segítsen a la paz-i tiszteletbeli konzulnak Tóásó jog- és érdekvédelmének ellátásában, Józsa Mátyás előreláthatólag nyolc napig marad a bolíviai fővárosban. A minisztérium tanácsot ad a letartóztatottnak, tájékoztatja az ügy állásáról, tartják a kapcsolatot a családdal, miután Tóásó ebbe beleegyezett. Egyébként a férfi továbbra is a la paz-i börtönben van, egyéni cellában.

A szóvivőtől megtudtuk: Balázs Péter kétségét fejezte ki, hogy a kommandósok támadása mindenben jogszerű volt, számára egyelőre nem állnak össze a mozaikdarabok, ezért választ várnak Bolíviától annak tisztázására, hogy milyen körülmények között vesztette életét a két magyar.

Magyarosi hazahozatala kapcsán – ő román állampolgár, aki bevándoroltként élt hazánkban – már felvették a kapcsolatot az itteni román követséggel, – s mint azt Szelesteytől megtudtuk – hajlandóak a Vöröskereszt bevonásával segíteni a holttest hazaszállításában. Egyébként konzultáltak az írekkel is, akik a buenos aires-i konzulukat küldték át La Paz-ba.

Bolíviai ügyvédi irodát bízott meg a dél-amerikai országban terrorizmus vádjával letartóztatott Tóásó Előd védelmére a Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségek Szövetsége Külügyminisztériuma - közölte a lovagrend kedden az MTI-vel.

A Buenos-Aires-inagykövet úgy értesült, hogy a hivatalosan kirendelt védőn kívül a fiatalember édesapja már szerződtetett egy ügyvédi irodát fia védelmére. A nagykövet azt is meg kívánja vizsgálja, hogy a letartóztatás során nem történt-e a nemzetközi előírásokat sértő intézkedés, a kihallgatás során nem alkalmaztak-e kényszertő intézkedéseket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!