Gazdaság

2012.06.26. 10:50

Újabb 900 dolgozó mehet a Nokiából - Frissítve!

Információink szerint a keddi három műszak 900 dolgozója kapja meg az éresítést arról, hogy nem számít rájuk a komáromi Nokia.

kemma.hu

A reggeli műszak már megkapta az értesítést arról, hogy az összesen 2300 fős leépítés második hullámában tőlük is megválik a mobiltelefonokat gyártó cég. Úgy tudjuk, hogy akit ma értesítenek, annak nem is kell már dolgoznia.

A Nokia ez év februárjában jelentette be, hogy a termelés átszervezése miatt megválik dolgozói felétől, mintegy 2300 embertől. Azóta az első hullámban elküldött 1200 dolgozó fele már talált munkát.

A leépítés pontos idejét nem ismerték a munkavállalók, egy névtelenségét kérő hölgy elmondása szerint a nap hírét a buszsofőr közölte. A középkorú szlovákiai nő azt is elmondta, közös megegyezéssel búcsúzik a telefongyártótól, ahol több éven keresztül operátorként dolgozott. Mint mesélte, azokra vár nehezebb sors, akik a gyár berkeiben maradnak szeptemberig, mert azt beszélik, nekik nem biztos a több havi végkielégítés kifizetése.

László Zoltántól, a Vasas Szakszervezet titkárától megtudtuk, ez az intézkedés a korábban bejelentett 2300 fős leépítés második hulláma, fizikai és szellemi alkalmazottaktól tegnap egyaránt megvált a gyár. Az elbocsátottaknak már nem kellett felvenniük a munkát, kézhez kapták az értesítőjüket és kisebb létszámú csoportokban hagyták el a gyárterületet. Azt még nem tudta senki, hogy az elbocsátottak közül mennyi a magyar és a szlovák állampolgár.

Úgy tudjuk, az érdekképviselet és a Nokia magállapodása szerint a vállalat a törvényben előírt összegen túl háromhavi átlagkeresetnek megfelelő juttatást és legalább két hónapig a keresetnek megfelelő álláskeresési támogatást fizet az elbocsátott dolgozóknak. A leépítés harmadik hulláma szeptemberre várható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!