lánglovag

2018.03.14. 14:00

Gyermekkori álmát valósította meg az ifjú esztergomi tűzoltó

Csepilek Viktor Somának gyermekkori álma vált valóra azzal, hogy februárban vonulós tűzoltóként szolgálatba állt az Esztergomi Hivatásos Tűzoltóparancsnokságon. Volt idő, amikor határvadászként és katonaként képzelte el a jövőjét, végül a tűzoltói karrier mellett tette le a voksát.

Walczer Patrik

Csepilek Viktor Soma nagy álma volt, hogy tűzoltó lehessen

Fotó: Walczer Patrik/24 Óra

Választott hivatása nem újdonság Csepilek Viktor Somának, ugyanis keresztanyja az Esztergomi Katasztrófavédelmi Kirendeltség munkatársa, míg édesapja és nagyapja lakóhelyén önkéntes tűzoltó.

Soma 2009-től a családi hagyományt követve Zsámbék Város Önkéntes Tűzoltó Egyesületbe került, ahol ifjúsági tag lett. Az elméleti és gyakorlati képzéseket igen hamar teljesítette, azonban fiatal kora miatt tűzesethez még nem mehetett ki. 18 éves korában végül minden kritériumnak megfelelve vonulós tűzoltó válhatott belőle.

Az önkéntesség mellett Bicskén a Vajda János Gimnáziumban rendészeti szakon végezte el középiskolai tanulmányait. Elmondása szerint már akkor tervezte, hogy a rendvédelmi foglalkozások egyikét fogja választani. A gimnáziumi éveket követően kezdetben katonai pályafutásról, majd a határvadász foglalkozásról álmodozott, de végül visszatért a családi foglalkozáshoz.

Hogyan válhat valaki hivatásos tűzoltóvá?

Az előírások szerint azoknak a jelentkezőknek várják a fényképes önéletrajzait, akik betöltötték 18. életévüket, cselekvőképes magyar állampolgárok, rendelkeznek állandó belföldi lakóhellyel és büntetlen előéletűek. Következő lépésként egészségügyi, fizikai, pszichológiai alkalmassági vizsgára küldik az érdeklődőket. Az orvosi vélemény pozitív elbírálása esetén öt hónapos tanfolyamon vesznek részt az érdeklődők. Először két hónapig tartó rendvédelmi képzést teljesítenek, majd szakmai, végül pedig gyakorlati oktatás következik. A sikeres vizsgákat követően válnak hivatásos beosztott tűzoltóvá.

2017 szeptemberében iratkozott be a tűzoltó képzésre, amelyet kitűnő eredménnyel végzett el. Élete egyik legnagyobb élménye az iskolához köthető, amikor is a Hatvanban megrendezett tűzoltási gyakorlaton égő épületbe kellett behatolniuk. Az oktatók az udvaron álló medencében gyújtottak tüzet, amelytől nem messze sugárral a kezükben felsorakoztak az újoncok. Amint a szél feléjük fújta a lángcsóvát, akkor kezdhették meg az oltást, amelyet rendkívül izgalmas feladatként élt meg.

A sikeres vizsgákat követően négy, szintén megyénkbe került társával együtt február 16-án bocsátották ki hivatalos kifejezéssel élve, majd négy nappal később kezdte meg a szolgálatot az új munkahelyén. Megszeppenve lépett be a parancsnokság épületébe, hiszen kevés munkatársat ismert. Viszonylag hamar beilleszkedett, a kollégái minden segítséget megadnak neki. Már az első munkanapja eseménydúsra sikerült, ugyanis két esethez vonult ki a tűzoltó rajjal.

Záró gondolatként megjegyezte, hogy egyelőre jól érzi magát a vonulós szerepkörben, de a későbbiekben előfordulhat, hogy elvégzi a tiszti képzést. A legfontosabbnak azt tarja, hogy a bajbajutottakon segíthessen.

– Szerintem ez az egyik legszebb hivatás. Aki önzetlenül szeret segíteni másokon, azoknak érdemes ezt a szakmát választaniuk – mondta Csepilek Viktor Soma.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában