Választás 2010

2010.04.12. 15:26

Magyarország Orbániában ébredt a szlovák Pravda szerint

Északi szomszédainkat sem hagyta hidegen a magyar választási eredmény. Az állam- és a kormányfő egyaránt tárgyalna az új kormánnyal.

Sárai Evelyn

A szlovákiai pártokat és az ott élő embereket sem hagyja hidegen a magyarországi parlamenti választások eredménye. Ezt bizonyítja, hogy a vezető pártok első emberei rögtön a saját malmukra hajtva a vizet reagáltak az eseményekre. Az egyik ellenzéki napilap, a Sme honlapján pedig 1250 kommentár született. A kormánypárti Pravda jegyzetírói szintén megszólaltak.

A szlovák állam- és kormányfő diplomatikus választ adott: hajlandóak a párbeszédre az új magyar kormánnyal. Ivan Gašparovičot saját bevallása szerint „gyötri” az elmérgesedett szlovák-magyar viszony, ezért készek az együttműködésre. Robert Fico pedig egyenesen Szlovákia szövetségesének és partnerének nevezte Magyarországot hétfőn megtartott sajtótájékoztatóján.

Teljesen más véleményen van a szélsőséges nézeteket valló Szlovák Nemzeti Párt, melynek alelnöke, Anna Belousovová szerint Magyarország „szélsőségességet” exportál az egész Kárpát-medencébe. A választási eredményt tehát egyértelműen rossz hírnek tartják Szlovákia szempontjából.

A szlovákiai magyar pártok, így a Híd és az MKP vezetője is pozitívan nyilatkozott a Fidesz sikeréről. Bugár Béla egy stabil kormány létrejöttét reméli, míg Csáky Pál bízik abban, hogy Orbán Viktorék az MKP-t partnerként kezelik majd.

Szlovákia lakói vegyes érzelmekkel fogadták az április 11-i választások kimenetelét. Volt olyan kommentelő, aki a magyar polgárok naivitásáról beszélt, mások azt írták, hogy 8 év után visszakerülni a vezető székbe mindenképpen érdemi eredmény. A kormánypárti Pravda jegyzetírója, Ivan Drábek szerint Magyarország valóban új országban ébredt hétfőn, annak neve pedig „Orbánia”.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!