Várgesztes

2024.08.24. 10:20

Taroltak a skandinávok, a svájciak a tájfutó Európa-bajnokságon

Lezajlott a tájfutó Európa-bajnokság középtávú versenye: a skandinávok és a svájciak vitték el a legtöbb érmet, de a magyarok sem kell szégyenkezniük a Csókakő térségében zajló nagy verseny után.

Kemma.hu

A középtávú versenyen osztották ki az első érmeket a Fejér vármegyei Csókakő térségében az immár 16. alkalommal rendezett tájfutó Európa-bajnokságon, adta hírül a Feol A verseny útvonala jelentős Komárom-Esztergom vármegyei szakaszon, például Várgesztes erdején haladt át. Összességében elmondható, hogy taroltak a skandináv és a svájci tájfutók.

Jónás Ferenc nagyszerű versenyzéssel 37. lett a tájfutó Európa bajnokságon
Jónás Ferenc nagyszerű versenyzéssel 37. lett a tájfutó Európa bajnokságon
Forrás: MTFSZ

Több mint 270-en neveztek. Nagyon nehéz terepen tűzték ki a pályát a szervezők. Sokat kellett mászni, oldalazva futni, és a megpróbáltatásokat fokozta a közel negyven fokos hőség. 

A férfiaknál a norvég csapatból Eirik Langedal Breiviknek jutott az aranyérem, míg honfitársa, Kasper Harlem Fosser nyerte az ezüstöt, és a svéd Albin Ridefelt pedig a bronzot. 

A magyar csapatból Jónás Ferenc a nagyszerűnek számító 13. helyen zárt. A Tabáni Spartacus fiatal tájfutója, Csoboth Márton az előkelő 21. helyen, a pécsi Baumholczer Máté pedig a 42. helyen végzett a közel 160 induló közül. A nőknél a Bernben élő Simona Aebersold állhatott a dobogó legfelső fokára. Eggyel lejjebb a szintén svájci Natalie Gemperle, még eggyel lejjebb pedig a norvég Andrine Benjaminsen állhatott.

Ez volt az eddigi legerősebb magyar csapat. A hat versenyző a 32-52. helyen ért célba. A négy junior világbajnok, Máramarosi Rita, Mag Viktória, Gárdonyi Csilla és Czakó Boglárka, az egyetemi Európa-bajnok Sárközy Zsófia egyaránt valószínűsíti, hogy erős lesz a magyar csapat a keddi váltóversenyben, ahová Mag Fruzsina is bekerülhet.

A nőknél Tove Aleksandersson négy perccel hagyta le Simona Aebersoldot, a bronzérmes pedig ismét Andrine Benjaminsen lett. A 118 induló közül Czakó Boglárka 23. és Máramarosi Rita 26. lett.

A férfiaknál megint norvég futó lett a győztes, aki Kasper Harlem Fosser a svájciak favoritját, 41 éves Daniel Hubmannt lehagyva nyert, míg a harmadikként a finn Miika Kirmula ért célba. Jónás Ferenc és Baumholczer Máté kiegyensúlyozott futással a 37. és 39. helyen végzett, de az 54. Divin Péter is közel száz atlétát előzött meg.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában