Birkózás

2024.07.21. 09:56

Lévai Zoltán kötöttfogásban alkothat maradandót

Vészesen közeleg a párizsi olimpia. Komárom-Esztergom vármegye sportolói, ezzel együtt Lévai Zoltán is készül már a nagy megmérettetésre.

Kemma.hu

Hamarosan itt az olimpia, az emberiség egyik legnagyobb sporteseménye. Vármegyénk sportolói is javában készülnek a nagy megmérettetésre, ez alól a dorogi születésű Lévai Zoltán sem kivétel. A 28 éves birkózó idén debütál az ötkarikás játékok igen erős birkózómezőnyében.

Lévai Zoltán 2022-ben, a tatai edzőtűborban
Lévai Zoltán 2022-ben, a tatai edzőtűborban
Fotó: Dömötör Csaba / Forrás: NSO

Nemzetközi karrierje

Ha már olimpia, nézzük át a globális porondon elért eredményeit. A 2019-es, Kazahsztánban rendezett birkózó-világbajnokságon már megmérettette magát, ahol összesen 872 sportoló lépett szőnyegre, akikből 250 nő és 622 férfi volt. Lévai Zoltán kötöttfogásban, a 82 kilósok között tesztelte tudását és képviselte hazánkat, illetve vármegyénket. Első ellenfele a svéd Bogdan Kourinnoi volt, akit kiemelkedő teljesítménnyel 9-0-ra legyőzőtt. A diadallal kiérdemelte a nyolcaddöntőbe való továbbjutást, ahol a dán színekben versenyző  Rajbek Alvievich Bisultanovval csapott össze. A csata 3-3-as döntetlennel ért véget, azonban a dán birkózó technikailag többet érő akciókat hajtott végre sikeresen, mellyel bebiztosította győzelmét.

Lévai Zoltán erősen indította az új évtizedet

2020-ról mindenkinek a sajnálatos COVID-járvány jut eszébe, a sportvilágot sem kerülte el ez az időszak. A pandémia révén eltörölték az eredetileg tervezett vb-t és az ezt „helyettesítő” tornát a szerb fővárosban, Belgrádban szervezték meg. Lévai Zoltánnak performansz szempontjából szép emlék lehet ez az esemény, ugyanis ezüstéremmel térhetett haza 77 kilóban. Az orosz Roman Vlasovon kívül minden ellenfelén átgázolt.

Még ugyanebben az évben, februárban Rómában, szintén 77 kilogrammban indult Zoltán, ahol  Alex Kessidist (svéd),  Denis Horváthot (szlovák, ellene Belgrádban is versenyzett) Islam Opievet (orosz) és Volodimir Jakovlievet nagyon dominánsan túlszárnyalta a magyar tehetség. A döntőben az azeri Sanan Suleymanov volta kihívója, aki végül megszerezt az aranyat, Lévai Zoltán pedig a dobogó második fokára állhatott.

Két évvel később, 2022-ben újfent Belgrádbaa utazott, hogy teljesítse a világbajnokság kihívását. Az ezüstérem itt sem maradhatott el, egyedül a kirgiz  Akzhol Makhmudov bizonyult nála jobbnak (77 kg). Ez már csak azért is volt óriási eredmény, mert szívizomgyulladás után tért vissza a szőrnyegre, ahogy arról anno az M4Sport is beszámolt.

A tavalyi Eb

A 2023-as Eb-t Zágrábban tartották, ahol a bronzérem szintén kiemelkedőnek tekinthető. Elmondható tehát, hogy mindig dobogón tud végezni Zoltán, ha nagy nemzetközi eseményekről van szó, ennek fényében igen izgalmas olimpia várható számára.

230716_kma (7)
A dorogi születésű birkózó nagy eredményeket is elérhet az idei ötkarikás játékokon
Fotó: Koncz Márton

Nem ő az egyetlen elsőbálozó

Korábban bemutattuk már Jackl Vivient is, aki Komárom-Esztergom vármegye legfiatalabb olimpikonjaként két úszószámban indul majd Párizsban:

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában