Úszó Eb

2024.06.19. 13:41

Jackl Vivien legjobb idővel Eb-döntős 400 vegyesen

Úgy szelte a habokat, mintha az a világ legtermészetesebb dolga lenne... A 15 esztendős Jackl Vivien aranyéremért úszhat női 400 méter vegyesen szerda este a belgrádi úszó Európa-bajnokságon.

Luter Márk

Jackl Vivien az áprilisi országos bajnokságon káprázatos úszással teljesítette az olimpiai szintet 400 vegyesen

Forrás: MTI

A tatabányaiak mindössze 15 esztendős csodaúszója, Jackl Vivien a szerdai délelőtti előfutamokból a legjobb idővel kvalifikált a női 400 méteres vegyes úszás döntőjébe a belgrádi felnőtt úszó Európa-bajnokságon. Az üstökösként berobbanó csodatini, az első előfutam négyes pályáján kapott helyet, egy futamban a pályafutása 11. Európa-bajnokságán szereplő, 35 esztendős Jakabos Zsuzsannával.

Jackl Viviennek a medence a második otthona
Jackl Vivien magabiztos úszással a legjobb idővel döntős 400 vegyesen a belgrádi kontinensviadalon
Forrás: Magyar Úszó Szövetség 

Az Egerszegi Krisztina utódjának tartott fiatal úszólány 150 méternél, a hátúszó résztáv felénél vette át a vezetést Jakabostól, melyet ki sem engedett a kezei közül, rendkívül érett és taktikus versenyzést bemutatva 4:39.30 perces idejével összesítésben elsőként jutott be az egyik legkomplexebb versenyszámnak tartott 400 vegyes döntőjébe az úszó Eb-n. Jackl a 400 méter során a hát- és a gyorsúszó résztávon egyaránt a leggyorsabb volt.

A szám 2021-es Európa-bajnoka és olimpiai hatodik helyezettje, Mihályvári-Farkas Viktória hiába úszta a harmadik-, a decemberi budapesti rövid pályás világbajnokság után visszavonuló, a 200 pillangó öt évvel ezelőtti világbajnoka, Telegdy-Kapás Boglárka pedig az ötödik időt délelőtt, a kontinensviadal szabályai szerint egy nemzetből csak a legjobb kettő juthat tovább az előfutamokból.

Jackl Vivien a kontinens és a világ legjobb vegyes úszói között

A világ egyik leggyorsabb medencéjének számító Duna Arénában megrendezett áprilisi országos bajnokságon Sirkóné Kocsis Márta tanítványa 4.34.96-tal jelentősen megjavította az olimpiai szintidőt (4:38.53) 400 vegyesen  – mellyel pillanatnyilag az európai ranglista harmadik helyén áll  – megalapozta helyét a párizsi olimpiai úszó csapatban. A szakmabeliek közül néhányan titkos olimpiai éremesélyesként tartják számon a 15 éves Jacklt...

Magyar éremeső a szerb fővárosban – eddig kilencnél tartunk és még hol a vége...
Megszületett a magyar csapat első aranyérme a belgrádi úszó Eb-n, miután Késely Ajna nem talált legyőzőre női 800 méter gyorson, így pályafutása során először állhatott fel a dobogó legfelső fokára felnőtt világversenyen. Női 200 háton Molnár Dóra és Szabó-Feltóthy Eszter ezüst-, illetve bronzérmes lett, akárcsak Holló Balázs és Zombori Gábor férfi 400 méter vegyesen. A 2006-os születésű Pádár Nikolett karrierje során először végzett dobogón a felnőtteknél női 100 gyorson, ahol harmadik lett. A 4x200-as gyorsváltók is remekül teljesítettek, a férfiak második, míg a hölgyek harmadikként csaptak célba, valamint harmadikként zárt a 4x100-as mix vegyes staféta.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában