Album

2024.08.06. 20:10

Anyám borogass, avagy egy mimóza punkzenekar Esztergomból

Az élet néha tényleg ilyen egyszerű és nagyszerű: három fiatal srác összeáll és zenekart alapít, számokat írnak, majd fellépnek szülővárosukban Esztergomban és környékén no meg Budapesten, de a lemezkészítésbe is belevágnak. Esetünkben az Anyám borogass nevű esztergomi formációról mondható ez el, akik saját műfajbesorolást találtak ki, melyet egy szám erejéig már a Youtube-on is lehet csekkolni a bátor punk hallgatóságnak. A történetet a dobos Geletey Simontól tudtuk meg.

Kemma.hu

– Apukád országos híres zenekarokban dobolt és dobolt, így az IQ80-ban, a Mask-ban, a Tűzkerék xT-ben, a Fuck Off Systemben és az FM137-ben is. Törvényszerű volt, hogy te is dobos legyél?

– Nem, ez soha nem volt erőltetve. Jártam zeneiskolába, ahol zongoráztam, doboltam, de aztán kirúgtak.

– Hogy látod mennyit örököltél az ő stílusából?

– Hát… én kívülről nem tudom meghatározni magamat, azt, hogy hogyan dobolok, ez nem az én tisztem.

– És mi a mostani együtteseteknek a története?

– A zenesuli után évekig nem vettem kezembe dobverőt, de két évvel ezelőtt az egyik fesztiválon itt Esztergomban összetalálkoztam egy haverommal, a gitáros, énekes Sturcz Andrással, akivel még tizenegynéhány évesen még együtt zenélgettünk és megbeszéltük, hogy muzsikáljunk újra, mert milyen jó lenne. Akkor tulajdonképpen össze is jött, össze is állt a banda. Elkezdtünk zenélgetni, számokat írni, összeraktunk egy kisebb műsort. Ezután csatlakozott hozzánk a basszusgitáros Oláh Dénes, akit már régebbről ismertünk.

– Hallgatva a koncerteteket, – már a banda neve, Anyám borogass, alapján amolyan punknak tippeltem volna, de, hogy – azt hiszem ez egy jó kis dallamos hard rock. Eltaláltam?

– Nem tudjuk így behatárolni, de én inkább azt mondanám, hogy a mi zenénk a mimóza punk műfajba tartozik, hiszen mégsem olyan a zenénk, mint a közismertebb punkzenekaroké. A zenénk tehát alapvetően punk, de még mi is keressük az irányt. Tíz saját számunk van, melynek persze szerves részét képezni a punk.

– Ha jól tudom már több koncertetek is volt, a következő lépés pedig logikusan a hangzóanyag készítés lenne, de lehet, hogy ez az általatok is képviselt nemzedéknek már nem olyan fontos, inkább az online megjelentés.

– Eddig egy számot rögzítettünk stúdióban, ez a Holnaptól című szám, már hallható a Youtube-on az Anyám borogass csatornáján. A folytatás nyilván pénzkérdés, lehet a továbbiakban akár egy album is a dologból.

– Legközelebb merre lehet megtalálni a zenekarotokat?

– Szeptember 6-án Budapesten a Terem nevű szórakozóhelyen, majd másnap 7-én a dorogi Kacsa kocsmában lépünk fel.

Addig pedig maradnak a közösségi oldalak, de főleg a Youtube csatornájuk, ahol meg lehet csípni őket, mégpedig egy lájkkal, egy kommenttel, egy feliratkozással.

Szúnyogirtó jó rock
Az Anyám borogass máris komoly helyeken lép fel. Az interjú a 4. Kill The Mosquitoes esztergomi fesztiválon készült július 27-én, ahol egyik fellépője volt Geletey Simonék triója. A Sportalsó rock klub által a Rugby Club Hostellel kooperációban létrehozott rock-metal-punk-hardcore ünnepségen számos underground sztárbanda és szép számú friss tehetség állt a színpadra, hogy megörvendeztesse a torzítós villanygitárok hangorkánjainak szerelmeseit. A kétnapos bulin olyan nevek zenéltek, mint a rocknyitány Devoid, az amerikai Hemlock, a német No Exit, a rapmetalos Beerzebub, az egomi hardcore császárság CYD, a gránitkemény Don Gatto, a zsenge-de-nem-gyenge No Man Is Without Fear, a 80-as éveket idéző BTK80, a démonikus Ørdøg, a blueser Tűzkerék xT, a nosztalgikus Le Panic és a punkmúzeum FM137.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában