Kuny Domokos Múzeum

2023.08.16. 14:02

Meglestük, hogyan rendezik be a tatai múzeum legújabb kiállítását +fotók

Új, izgalmas állandó kiállítás nyílik szombaton a tatai Kuny Domokos Múzeumban. Meglestük a készülődést

Goletz-DeáK Viktória

Szépen haladnak a munkálatok

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Peter

Még a villanyszerelők is dolgoznak, de a műtárgyak helyei már elkészültek a vármúzeum második emeletén. Tucatnyi szorgos kéz csinosítja, rendezgeti a termeket, hogy a szombati megnyitóra minden tökéletes legyen. A munkálatokat szigorú tekintettel és szakértelemmel felügyelik a kiállítás kurátorai: Kövesdi Mónika művészettörténész és Stegmayer Máté muzeológus.  

Mónikától megtudtuk, hogy egy olyan helytörténeti kiállítás nyílik meg szombaton, amely a város múltjának nagyjain, históriájának meghatározó szereplőin keresztül mutatja be a város történetét, elsősorban várossá válásának folyamatát.

– Az újonnan készülő kiállítás fő célja, hogy a példaértékű egyéniségek, személyek bemutatásával rávilágítson azokra a különböző karrier-mintázatokra, melyeken keresztül az elmúlt évszázadokban eltérő módon ment végbe Városunk fejlődése. A bemutatott, példának állított személyek tevékenységei közül alapvetően a városunkra irányuló folyamatokat igyekszik az új tárlat megjeleníteni, emiatt fontos jelentőséget tulajdonítunk a helyi identitás erősítésében, a közösségi élet formálásában – magyarázta a művészettörténész.

Mint mondta: a török kor után a 18. század nagy léptékű fejlődést hozott, az Esterházy-család, akiknek köszönhetően rohamosan fejlődni kezdett Tata és Tóváros. A kiállítás innen indulva, sorra véve a 3 évszázad tatai nagyjait mutatja be a város fejlődését. 

– A történeti folyamatban az anyagi áldozatoktól sem megrettenő, birtoképítő arisztokraták, tehetséges uradalmi tisztek, mérnökök, művészek, zsidó polgárok, tudósok, papok arcéle rajzolódik ki. Őket állítja előtérbe a kiállítás, rajtuk keresztül mutatja be a várost, annak fejlődését, jellegzetességeit, városképét, intézményeit. GÉNIUSZOK ők, csupa nagy betűvel – tette hozzá a művészettörténész. 

Stegmayer Máté muzeológus elárulta, hogy egyes bemutatásra kerülő műtárgyak felkutatása évekig tartó kutatómunka eredménye. A közönség láthatja majd Esterházy József szablyáját, vagy leszármazottja zsokéruháját. De a párizsi világkiállítás kincseit is megcsodálhatják majd. A gyerekeket pedig interaktív programokkal várják múzeumpedagógusok.

A Kuny Domokos Múzeum legújabb állandó kiállítása a Magyar Géniusz Program keretén belül a Magyar Állam támogatásával pályázat támogatásból valósulhatott meg, címe: „Város születik – Papok, katonák, polgárok Tata történetében”. 

Koncerttel is készülnek
Dr. Schmidtmayer Richárd, a múzeum igazgatója elmondta, hogy ezúttal nem a vár falain belül, hanem a várudvaron lesz a kiállítás megnyitója szombaton délután 17 órakor. Az eseményre a kiállításhoz kapcsolódó programot is szerveztek. 

– A Kiállítás utolsó termében helyet kapott Esterházy Ferenc is, akiről azt is megtudhatják a látogatók, hogy zenéket is szerzett. Az ő művei csendülnek majd fel a kiállítás megnyitóján – árulta el az igazgató, aki hozzátette: a tárlat azért is fontos számukra, mert Kuny Domokosnak, a múzeum névadójának életével és munkásságával is megismerkedhet majd a közönség. Ráadásul 23 év után most először tudtak egy új állandó, egybefüggő kiállítást megvalósítani. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában