Ünnepi koncert

2023.05.28. 17:02

Pünkösdi zeneművek zengtek a tatabányai könyvtár aulájában

Tóka Szabolcs orgonaművész és Kiss Rózsa énekművész adott különleges pünkösdi koncertet a József Attila Könyvtár aulájában. A kiváló akusztikájú teremben ünnepi hangulatot varázsolt a két előadó.

Kemma.hu

Különleges pünkösdi koncert volt a József Attila Könyvtárban

Forrás: Beküldött

Fotó: PA

Az érdeklődők válogatást hallhattak a magyar és nemzetközi, klasszikus és modern, népi és vallásos pünkösdi művekből a József Attila Megyei Könyvtárban. Tóka Szabolcs gyermekkorában – lelkész édesapja révén – az ének és a zene meghatározó volt, öt és fél évesen korengedménnyel vették fel a zeneiskolába. Orgonaművész–tanári diplomáját 1985–ben szerezte meg Budapesten a Liszt Ferenc Zeneakadémián, Gergely Ferenc tanítványaként. Zenepedagógusként több iskolában is dolgozott tanárként, igazgatóként. Itthon és Európa legtöbb országában, valamint 2002–ben az USA–ban és Kanadában – rendszeresen vendégszerepel szólistaként; kórusok, zenekarok orgona-kísérőjeként. Több rádió–, televízió–, és CD felvétel készült közreműködésével, itthon és külföldön is. Az egyházzene és templomi orgonák fejlesztését szívügyének tekinti, szűkebb és tágabb környezetében egyaránt.

Korábban az oroszlányi evangélikus templomban tartott koncerten kísérte orgonajátékával az Oroszlányi Evangélikus Kórus és Zenekart.

Kiss Rózsa énekművész, a Magyar Rádió Énekkarának énekművésze baptista családban nőtt fel, ahol komoly hagyományai voltak a zene szeretetének. Gyerekkorától kezdve sokat énekelt, játék és munka közben is ösztönösen jött belőle az énekszó. Tizenhat éves korában a szüleivel együtt meghívást kapott a Bányai Jenő bácsi vezette Baptista Központi Énekkarba. Rőth Márta énekművésznő tanítványaként felvételt nyert a Magyar Rádió Énekkarába. Munkái zömét teszik ki az oratóriumok, misék, zsoltárfeldolgozások, amelyek Istent magasztaló, hozzá könyörgő, fohászkodó művek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában