ÁSZ

3 órája

Egy gyerek három apától - Müller Péter Sziámi Tatabányán vallott családjáról + fotók

A hazai művészeti élet legsokoldalúbb figurája járt Tatabányán. Az Árpád Gimnázium Szabadegyetemi előadásának vendége volt a szabadság mámoraként aposztrofált Müller Péter Sziámi. A hazai alternatív zene atyja legbensőbb családi titkairól is beszélt.

Kemma.hu

Az Árpád Szabadegyetem (ÁSZ) soron következő nyolcadik előadásának vendége volt a szabadság mámora, vagyis Müller Péter Sziámi. 

Müller Péter Sziámi volt az Árpád Szabadegyetem vendége Tatabányán
Müller Péter Sziámi volt az Árpád Szabadegyetem vendége, Beckéné Kucsera Zsuzsanna beszélgetett vele
Fotó: Flajsz Péter / Forrás: 24  Óra

A hazai művészet egyik legsokoldalúbb alakjaként, a hazai zenei élet meghatározó figurájaként mutatták be őt az intézmény hallgatóinak tegnap. Az előadás előtt lejátszott kis filmben elhangzott, hogy Müller Péter 1992-től a Sziget Kulturális Szervezőiroda Kft. tulajdonosa és kreatív igazgatója. 1993-ban barátjával, Gerendai Károllyal megszervezték az első Diákszigetet, mely Közép-Európa legnagyobb kulturális rendezvényévé vált azóta. 

Müller Péter Sziámi volt az Árpád Szabadegyetem vendége Tatabányán
A hallgatók érdeklődve hallgatták a hazai zenei élet egyik meghatározó figuráját, Müller Péter Sziámit
Fotó: Flajsz Péter / Forrás: 24 Óra

Dalszövegíróként és zeneszerzőként is letette már névjegyét. Ismert továbbá, hogy a művész sok esetben kalandozik a komolyzenei életben, sőt évek óta szerepel az értelmi sérülteket is foglalkoztató Baltazár Színházban. Beckéné Kucsera Zsuzsanna pedagógus beszélgetett Müller Péter Sziámival, aki a nemrég megjelent A család című önéletrajzi kötet egyes részletéről is faggatta a művészt.

Meglepő bejelentést tett a művész: több édesapja is volt. Volt egy vérszerinti édesapja, aki börtönbe került. Édesanyja már áldott állapotban volt, amikor egy új társ mellett folytatta az életét. A férfi a nevére vette a magzatot, aki Végh Péterként látta meg a napvilágot. Idővel Müller Péter, Kossuth- és József Attila-díjas magyar író, dramaturg, forgatókönyvíró, előadó lett a második nevelő apa, akinek a legtöbbet köszöntheti Müller Péter Sziámi.

Müller Péter Sziámiról érdemes tudni

1973-ban szerezte meg a Magyar Rádió munkastúdiójában a rádiószerkesztő-riporter diplomát, ezt követően 1974-ben az Állami Artistaképző Iskolában a cirkusz- és varietérendezői képesítést. 1976-ban a ELTE Bölcsésztudományi karán magyar–francia szakos tanári diplomát szerzett. 1981-ben film- és televízió-rendezői diplomát kapott a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Vizsgafilmje az Ex-Kodex című alkotás volt. Az idén Fonogram-életműdíjat kapott Müller Péter Sziámi, a magyar alternatív kultúra egyik meghatározó egyénisége, gyakorlatilag ő tette le az alternatív zene alapjait, aki még 72 évesen is képes a folyamatos megújulásra. Hozzá köthető többek között: URH, Kontroll Csoport, Sziámi (eredetileg Sziámi Sziámi), a Szakcsi Lakatos Bélával közös Pianissimo! duó, a Kirschner Péterrel közös Felevad duó. Jelenleg is turnézó zenekara a Müller Péter Sziámi AndFriends.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában