Jegyzet - 2024. 10. 01.

3 órája

Fogyaszt, fagyaszt

Fenyvesi Károly

Már itt is van október, a vegetáriánusok hónapja nyitónapja, a mai kedd. A témakör aktív, lelkes és vélhetően jól felkészült szakemberei alaposan meggondolt véleménye szerint, az elmúlt negyvenhét esztendőben már nem csak embertársaink egy részének étkezéséről van szó.

A reggelik, ebédek, vacsorák, illetve az ezek közötti falatozások, csipegetések fontos szerepet játszanak az asztaloknál eltöltött idő etikai, humanitárius, környezetvédelmi és egészségügyi hatásaiban. Étrendünk már nem magánügy, erre is felhívták a figyelmet a világnap aktív szervezői. Sok más információval kellett csatába szállni az érdeklődés mai kivívásáért. A világháló üzenete szerint ma van a zene, az idősek, a mellrák elleni küzdelem és a fájdalomcsillapítás világnapja is. Az étrendünk napjainkban már nem magánügy kitételhez nem lehet sokat hozzátenni. A menzás, felnőttkori éthordós világ kicsit változott, de emléke még megvan. A mai vegetáriánus világnapot követően, holnap lesz a haszonállatok világnapja. Izgalmas fordulat. A haszonállatok fogalma talán a városokban, nagyobb községekben is ismert kissé. A hentes boltokból mindenképpen.

Vegetáriánus? Olyan embertársunk, aki nem eszik húst. Szigorú vegetáriánus a vegán, aki a hús mellett más állati eredetű ételt, például tojást, tejterméket halat sem fogyaszt. Majdnem azt írtam, hogy fagyaszt. Tévedés lett volna. Mindenki dönthet arról, hogy mit eszik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában