Hit

3 órája

Sulyok Teréz szakrális képei nyitották meg a Keresztény Hetet Tatabányán +fotók

Meghitt ünnepséggel, nagyszámú érdeklődő részvételével nyílt a TSZC Kereskedelmi, Vendéglátó és Idegenforgalmi Technikum és Szakképző Iskola aulájában a Keresztény Hét. A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) Tatabányai Csoportja huszonhatodik alkalommal szólítja meg a különböző közösségeket Tatabányán.

Sugár Gabi

A változatos programok egy héten át kínálnak lehetőséget az elmélyülésre, a hittel, Istennel, vagy önmagunkkal való kapcsolat értékelésére. Erre kiváló lehetőséget teremtett már a megnyitó is, ahol a Szent Margit Gimnázium tanulói énekkel, szavalatokkal, s Sulyok Teréz festőművész gyönyörű szakrális képeivel szólította meg az érkezőt.

Keresztény Hét, Tatabánya, megnyitó
Sokan voltak kíváncsiak a Keresztény Hét megnyitójára
Fotó: S.G. / Forrás:  24 Óra

Orbánné Hancz Ágnes köszöntötte házigazdaként a zsúfolásig megtelt aula közönségét, majd Palkovics Ferenc, a KÉSZ helyi csoportjának elnöke ismertette a hét programját.

A hit és a hagyomány tartja meg a közösségeket – kezdte ünnepi beszédét Bencsik János országgyűlési képviselő. Majd szólt az Alkotóról, a Teremtőről, amely művein keresztül mutatja csak meg magát, hiszen ő, maga láthatatlan. Vannak, akik évtizedekig azt érzik, hogy hátat fordít nekik, holott éppen ők azok, akik elfordulnak tőle. A megtartó erő azonban jelen van, amely észrevétlenül nyújt segítséget. Mindenkinek.

Kövesdi Mónika művészettörténész nyitotta meg a kiállítást. Sulyok Terézt fáradhatatlan művészként írta le, aki alkot, kiállít, művészetpedagógiával is foglalkozik, s nyaranta művésztáborokba mélyíti tudását, vagy adja át akár felnőtteknek azt. Akvarell tájképeiről kiemelte: azok lelki dimenziókat nyitnak meg, ahogy a fényt lágyan, ugyanakkor intenzíven mutatja. Tele vannak fénnyel: lelki természetűek, álomszerűek és vibrálóak.    

A kiállítás gazdag anyaga kapcsán kiemelte a dekoratív munkákat, amelyek a selyemfestésben jártas művészt mutatják meg. Látható a teremtés hat napja, amely üvegablak motívumokat mutat, s rendkívül dekoratív. A figurális képein tájképek, portrék is láthatóak. Két új elemét emelte ki Kövesdi Mónika a kiállításnak: a keresztút stációit és a teremtés üvegablak sorozatát. Ezek művészettörténeti hátterét is ismertette, hiszen a szakrális témák gyakran visszaköszönnek a művészek alkotásaiban.

A Keresztény Hét megnyitójának végén Sulyok Teréz köszönetet mondott, hogy megmutathatta alkotásait, majd Palkovics Ferenc fejezte ki a csoport nevében a háláját Bognár Istvánnénak, a tatabányai KÉSZ-csoport alapító tagjának, aki áldozatos közösségépítő munkája, a keresztény kultúra és a város közösségi életének gazdagításáért tett fáradhatatlan erőfeszítéséért a közelmúltban díszoklevelet vehetett át Budapesten.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában