2 órája
Ácsteszéri jázminszörp, nagysápi méz - a vármegye ízei a piacon +fotók
A libanapra készül az esztergomi piac és a vevők is. Piacmustránkon mi azért megkóstoltunk mást is az Esztergomi Piacon.
Napsütéses,ám csípősen hűvös időben sétáltunk a belvárosi parkolótól az Esztergomi Piacra, ahol azt láttuk: az emberek manapság is szívesen járnak piacozni. Magunk is vásároltunk, és belekóstoltunk a vármegye ízeibe...
Múlt és jelen az Esztergomi Piacon
A piacozás nem indulhat a szívet és testet melengető forró ital nélkül, így megérkezve egy jó kávéval nyitottunk. Bár az esztergomi piac másfél éve kapott épületet, úgy tapasztaltuk, meglehetősen bő a vevőköre. A réi piacon az árusok egy egész utcát foglaltak el, gyakorlatilag közterületen kínálták portékáikat a Simor János utca mentén. Annak is meg volt a maga hangulata, és sokan jártak át Szlovákiából is vásárolni. Az árusok nagy része be is költözött az új épületbe, így a vevők is tudták, mit, kit keressenek, de újabb helyi termelők termékeit is kipróbálhatják a vevők.
Aki a gasztronómia szerelmese - és különlegest vegyítené a hagyományossal, az többek között Barna Ádám séf alkotásait kóstolhatja a piac bisztrójában.
Liba-napra készülnek
Piacozásunkat a hentesnél folytattuk ahol már reggel sorba álltak a vevők. Most a liba-kacsatermékek a sláger, jön a Márton-nap. Oberfrank Antal hentespultjában formás egész liba várakozik vevőjére. Közben munkatársa hozza a comb utánpótlást is. Az alapanyagból készül a kacshájas sütemény, a sült liba és kacsacomb - a hétvégén ebből még több lesz a piacon a Márton-napi Vásáron.
Az árak ezeknél a termékeknél sosem az alsó kategória, de így is nagy rá a kereslet. A piacon régóta bejáratott hentesek árulják jó minőségű füstölt és friss portékáikat, így többen is visszajáró vevőik.
Az állandó üzletek mellett a piacnapon töltik meg a szabadtéri asztalokat a kistermelők, ruha- és ékszerárusok. Mindenki, aki az igazi piaci hangulathoz elengedhetetlen. A hentesektől továbbsétálva megérezzük a lacikonyha illatát, amely keveredik a piaci nyüzsgéssel.
A zöldségeseknél az árak változóak. Van krumpli 600 forintért, de 300 ért is. Paradicsom, paprika is piroslik-sárgállik az asztalokon - ám ezek már a zsebbe nyúlós árkategóriába esnek, hisz már nincs szezonja. Egy jó kacsaleveshez való leveszöldségért közepes árat fizetnénk. Ha az ebédrevalóval megvagyunk, akkor itt karácsonyra is bevásárolhatunk a Wednesday, a Marvel vagy a Harry Potter-rajongó családtagoknak.
A vármegye ízei
Ősszel nem hiányozhat a konyhából a méz, így beszereztünk néhány üveggel a nagysápi méhek nedűjéből: Juhász Zsolt nagysápi méhész termékei közül válogattunk. A méhész rendszeres árusa a piacnak. Kóstolás után a mézontófű méz mellett tettük le a voksunkat. Plusz pont, hogy kártyával is tudtunk fizetni.
Mellette ácsteszéri szörpök, szószok, padlizsánkrémek sorakoztak az asztalon: Sekk Ildikó tartósítószermentes finomságokkal várta a vevőket. Épp birsalmasajtot kért egy néni, aki fel is idézte gyerekkori emlékeit édesanyja készítette finomságról, majd megtárgyalták az árussal, hogy a legjobb készíteni az birsalmasajtot... A múlt és a jelen így találkozhat egy bevásárlás során is az esztergomi piacon...
GALÉRIA: Hangulatképek az esztergomi piacról (Fotó: Z.I.)
Fotók: Zantleitner Ingrid