Emlékezés

2 órája

Kancz Csaba Táton: Európa veszélyben van

A főispán Táton mondott beszédet az október 23-i megemlékezésen. Kancz Csaba beszédében kiemelte: Magyarország most is megvédi szabadságát.

Feleki Marietta

Október 23-án az ’56-os emléktáblánál tartotta megemlékezését Tát, ahol Táti Német Nemzetiségi Fúvószenekar térzenéjével nyitották a megemlékezést. A  zenei felvezetés után következett az ünnepi műsor, amelyen a III. Béla Általános Iskola diákjai elevenítették fel '56 eseményeit. A rendhagyó történelemóra című műsor felkészítő tanárai Prantnerné Turi Mónika és Rovnyai Orsolya voltak.  A műsor után Kancz Csaba, Komárom-Esztergom Vármegye főispánja mondta el ünnepi beszédét. 

Kancz Csaba beszédében kiemelte: Magyarország most is megvédi szabadságát.
Kancz Csaba vármegyei főispán mondta el ünnepi beszédét Táton
Fotó: Zantleitner Ingrid / Forrás:  24 Óra

 

A 1956 fontos üzenetét fogalmazta meg Kancz Csaba

A főispán először is megköszönte a színvonalas műsort, amellyel, mint kiemelte, közelebb került a közönség 1956 szellemiségéhez.

– A 68 évvel ezelőtti sorsfordító események a mai napig példaként szolgálhatnak. Ahogy távolodunk időben '56 eseményeitől, úgy fogyatkozik a forradalom résztvevőinek, hőseinek száma, így kerül a történelmi távlatokba a magyarság élni akarásának ékes bizonyítéka. Ezért feladatunk megőrizni és feleleveníteni a forradalom és szabadságharc legfontosabb eseményeit – emelte ki beszédében a főispán. – Példát kell mutatni hazaszeretetből és bátorságból, hiszen az akkori fiatalok léptek a tettek mezejére: a rendszer demokratikus reformját követelték. Ősi erővel szakadt fel az életösztön a magyar népből, amelyre a világ is néma csodálattal nézett. 

Kancz Csaba felelevenítette a forradalom napjainak fontosabb pillanatait, eseményeit és tragikus, halálos áldozatokat követelő sortüzeket is. Mint kiemelte: a magyar nép megtanulta: a hazáért harcolni kell, nem csak a háborúban, hanem békés időszakban is.

– Minden nemzedéknek megvan a maga keresztje. Az 56-os nemzedék nem kérte, de puszta kezével felvette a keresztet, amelyet a történelem neki szánt – emlékeztetett Kancz Csaba, aki ezután párhuzamba állította '56 eseményeit a mai korral, amely szerint most az európai nemzetek biztonságát, kultúráját és hitét fenyegeti veszély.

 – Mi magyarok azonban tudjuk, nem csak az idegen megszállók, hanem a tehetetlenek és az alkalmatlanok is hozhatják egy nemzet vesztét. Európában ma is vannak alkalmatlan vezetők. Így volt ez 1956-ban is. Ám ahogy 56-ban hittünk az igazunkban, úgy most is. Ahogy 1956-ban, így most is mások akarnak dönteni a fejünk fölött arról, hogy mi magyarok hogyan éljünk. A válaszunk az: Magyarország meg fogja védeni magát, a határát és a szabadságát. Magyarország van, volt, lesz  – zárta szavait a főispán. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában