Szabadságharc

1 órája

Az '56-os forradalmat régi tisztelettel, de új szellemiségben idézték meg + fotók

Oroszlányban az '56-osok terén tisztelegtek a forradalom hőseinek emléke előtt, majd a korabeli eseményeket megelevenítő színdarabot adtak elő a Kölcsey színháztermében. Tatabányán a Béke parkban helyezték el az emlékezés virágait.

Kemma.hu

Oroszlányban és Tatabányán is megemlékeztek a forradalom hőseiről, felidézték az október 23-án kezdődő magyarországi eseményeket. Kiemelték többek között a pesti srácok mellett Szeles Erika, 15 éves lány szerepét, akit sokak mellett egy szovjet géppisztolyból érkező lövedék ölt meg 1956. november 8-án Budapesten.

Az 1956-os forradalom és szabadságharcra emlékeztek
Az 1956-os forradalom és szabadságharc emléke előtt tisztelegtek Oroszlányban
Fotó: Flajsz Péter / Forrás: 24 Óra

Oroszlányban az ’56-osok terén, a Kossuth Lajos utca mellett tartották az október 23-i megemlékezést és koszorúzást a Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtár (KFMKK) szervezésében. A kopjafánál beszédet mondott Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő, aki '56-os hősöknek járó régi tisztelettel, de új szellemiségben emelt szót. Miként fogalmazott, új szellemiségben és új városvezető mellett. Takács Károly oroszlányi polgármester saját családi emlékein keresztül idézte meg az ötvenhatosok eszméjét.

A megemlékezők ezt követően a szomszédos Kölcsey-központ színháztermébe vonultak, ahol emlékműsor kezdődött a KaDarkölykök színjátszói és a KaDarka Társulat jóvoltából. A színdarab Forgács József azonos című filmje alapján készült, A piros ruhás lány című darabot láthatták az érdeklődők.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc ma is üzen

Tatabányán Szücsné Posztovics Ilona polgármester beszédét követően helyezték el az emlékezés virágait a Béke parkban, ahol a városi ünnepséget Tatabánya Város Fúvószenekara térzenével vezette fel, majd a lélekharang és a Himnusz után egy perc néma csenddel adóztak a jelenlévők a múlt előtt. Bencsik János, a Tatai-medence országgyűlési képviselője is megosztotta gondolatait a jelenlévőkkel. A család fontosságára helyezte a hangsúlyt. Kultúrműsort adott a Vajdasági Magyar Versmondó Egyesület.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában