Nehéz döntés

3 órája

Döntöttek a tatai Esterházy-kastély sorsáról

A városfejlesztési, városüzemeltetési és környezetvédelmi bizottság tárgyalta a tatai kastély előterjesztését. A tagok többsége elfogadta a szakértők javaslatát az Esterházy-kastély jövőjéről.

Goletz-DeáK Viktória

Kedden ült össze először az új tatai bizottság, amely egy parázs vitát generáló kérdésben döntött először. Az Esterházy-kastély jövőjéről szóló előterjesztés szerint a város nem tud élni az állam által kínált lehetőséggel, hogy pályázzon az épület tulajdonátruházására. 

A Városfejlesztési, Városüzemeltetési és Környezetvédelmi Bizottság tárgyalta a tatai kastély előterjesztését. A tagok többsége elfogadta a szakértők javaslatát az Esterházy-kastély jövőjéről.
A bizottság által tárgyalt előterjesztésből azt is kiderült, hogy milyen alapfeltételeket szabott az állam az Esterházy-kastély pályázatához 
Fotó: Flajsz Peter / Forrás:  24 Óra

A szakértőkből álló munkacsoport azonban úgy gondolta, hogy nem tesznek le teljesen a kastélyról. Ezért Komondi Ágnes, az 1-es körzet képviselője előterjesztést nyújtották be, hogy egy, az államnak megfogalmazott levélben felvázolják az önkormányzat javaslatát az Esterházy-kastély üzemeltetéséről, fenntartásáról. 

Az Esterházy-kastély pályázatának feltétekei

Az előterjesztésből nagy vonalakban az is kiderült, hogy milyen feltételeket szabott az állam a pályázónak: 

  • kastély épületegyüttes és az azokhoz tartozó ingatlan egészére kiterjed a felhívás,
  • teljes körű műemléki és történeti kerti felújítást kell megvalósítania a pályázónak,
  • az ingatlan fenntartására, állagmegőrzésére, felújítására, látogathatóságára, hasznosítására vonatkozó szakmai és üzleti tervet kell benyújtani, amely magában foglal egy részletes, 10 éves beruházási és egy 30 éves üzemeltetési tervet is.

Milliárdokba kerülne

Ahhoz, hogy szakmailag megalapozott döntést hozhasson a város, az első munkacsoport ülésen pénzügyi, illetve egy szakmai program- és építészeti munkacsoport alakult. Feladatuk volt, hogy állást foglaljanak a feltételekről, azok megvalósíthatóságáról és a felhívás szerinti benyújtás lehetőségéről.

A munkacsoportok folyamatosan tartottak szakmai vitát, egyeztetést. Hamar kiderült, hogy a kastélyegyüttes teljes körű felújításának becsült beruházási összege – mai értéken – 14,4 milliárd forint. A felújítási költségeken felül, a tervezett szakmai program megvalósításához további mintegy 2 milliárd forint beruházási forrás szükséges. Illetve a jelenlegi üzemeltetési költségek alapján fenntartása évente további 70-80 millió forintba kerülne a városnak. 

A szakértők nem támogatták 

Végül az előterjesztés szerint a pénzügyi munkacsoport jelenlegi ismeretei birtokában Tata önkormányzata  részére nem javasolta az Esterházy-kastély felújítási és működtetési pályázaton történő indulását.
"Tata Város Önkormányzata jelenleg nem rendelkezik pénzügyi, szabadon felhasználható tartalékokkal. Az önkormányzati gazdálkodás szabályai szerint kötelezettségvállalás csak a fedezet megléte esetén lehetséges. Ez a pályázat 10 éves felújítási időszakában azt jelentené, hogy az éves költségvetések tervezése során folyamatosan, a felújítás ütemezése szerint, évente több milliárd forintot kellene elkülöníteni, már a közbeszerzési eljárások megkezdésekor is" – áll az előterjesztésben.

Nem adják fel

A szakmai program és építészeti munkacsoport azonban ennek ellenére úgy döntött kidolgozza a "Tatai Esterházy -kastély Hasznosítási Javaslat" munkaanyagát. 
A bizottság szerdai döntése pedig egyrészt arról szólt, hogy az önkormányzat a rendelkezésre álló saját források terhére nem látja megalapozottnak, hogy 10 éves fejlesztési, beruházási és 30 éves üzemeltetési üzleti tervet tartalmazó tulajdonbavételi kérelmet nyújtson be a minisztérium felé.
Azonban úgy vélték, hogy az önkormányzat érdekelt és elkötelezett a kastély épületegyüttes teljes körű felújításában és közösségi hasznosításában. Célja, hogy a felújítással keletkező kulturális, turisztikai és más szolgáltatásokat integrálja a város, a kistérség és a régió társadalmi és gazdasági életébe. 

Javaslat a minisztériumnak:

  • amennyiben a kastély épületegyüttes fejlesztése bármilyen forrás bevonásával folytatódik, a város részt kíván venni annak tervezésében, szervezésében és lebonyolításában.
  • az önkormányzat vállalja a kastély épületegyüttes szakmai működtetését és üzemeltetését azzal, hogy kéri a kastély üzemeltetésére tervezett központi költségvetési támogatás egészének vagy részének átadását, amennyiben az állami fenntartás megmarad.
  • A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert tárgyalások kezdeményezésére a határozatban foglaltak elérése érdekében.

Érvek és érzelmek

A szakértők javaslatáról hosszan vitáztak a bizottság tagjai. Szalay Ildikó felszólalásában elmondta, hogy ő továbbra is azt szeretné, hogy újra a tataiaké legyen az Esterházy-kastély. Így nem tudja elfogadni azt a döntést, hogy a város ne pályázzon. Mint mondta: érzelmi alapon fog szavazni. Michl József polgármester arra emlékeztette a képviselőt, hogy az épülete senki sem fogja arrébb tolni. Vagyis bármilyen döntés is születik, Tatán marad az Esterházy-kastély. Kitért arra is, hogy az épület sosem volt a tataiak tulajdonában. Abban az Esterházy család élt, akiket a kommunizmus idején elzavartak onnan.

A város vezetője egyébként kiemelte, hogy támogatja Komondi Ágnes javaslatát, ami esélyt ad arra, hogy a város része legyen a későbbiekben az Esterházy-kastély üzemeltetésében. Ugyanis Michl József egyetértve a szakértőkkel szintén úgy gondolja, hogy a város nem tud jelenleg egy ekkora beruházást vállalni. 

Végül a bizottság 7 igen és 2 nem szavazattal elfogadta az előterjesztést. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában