Égitest

1 órája

Csodás fotókon az üstökös - Esztergom felett is elkapták

Látványos égitest tartotta lázban az amatőr és profi csillagászokat az elmúlt napokban. A C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) névre keresztelt üstököst többen is lencsevégre kapták.

Kemma.hu

Mint korábban megírtuk, Oroszlányba is lefotózták a szabad szemmel is látható égitestet, amely egyébként 80 ezer évente látható bolygónkról. A C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) üstökös a nevét a felfedezésének helyéről és idejéről kapta, hiszen 2023. január 9-én kínai csillagászok figyelték meg először a Purple Mountain Obszervatóriumban (mandarin nyelven Tsuchinshan nevű helyen). 

A C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) névre keresztelt üstököst többen is lencsevégre kapták.
Több helyen is lefotózták az üstököst
Fotó: Varga-Kéri Marietta / Forrás: Facebook/Tokod Helytörténeti Misszió

Üstökös a vármegyében

Az elmúlt napok időjárása kedvezett a látványnak: az üstökös fénycsóvája esténként, tiszta égboltnál akár szabad szemmel is látható volt. Többen távcsövekkel felszerelkezve települtek ki közelebbről is meglesni az üstököst.

Az égitestet Esztergomból, Tokodról, Mogyorósbányáról, Piliscsévről, Epölről, Mogyorósbányáról vagy éppen Péliföldszentkeresztről is lehetett szabad szemmel látni. Erős Gábor országgyűlési képviselő is posztolt néhány fotót Facebook-oldalán. 

Tokod Falu Helytörténeti Misszió is közölt fotót ATLAS-ról.

 

Mihelik Roland fotós a Bazilika felett kapta lencsevégre az üstököst.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában