Befektetés

2 órája

Eladó a volt csecsen elnök magyar főhadiszállása, a hírhedt szovjet laktanya +fotók

Különleges ingatlant kínálnak eladásra Bajon. A közel 14 ezer négyzetméteres területen három darab 3 ezer négyzetméteres épület áll. A régi baji laktanya épületeit most bárki megveheti.

Kemma.hu

Az eredetileg magyar kaszárnyát az '56-os forradalom után a szovjetek vették birtokba. Az egyik legvéresebb sortüze is itt került sor annak idején. Az utolsó katona 1990. június 24-én hagyta el a baji laktanya területét. Az épületek nagy része azóta is üresen áll, azonban a település szeretné hasznosítani azokat. A laktanya négy épületből áll, ebből hármat most eladna a település.

Különleges ingatlant kínálnak eladásra Bajon. A közel 14 ezer négyzetméteres területen három darab 3 ezer négyzetméteres épület áll. A régi baji laktanya épületeit most bárki megveheti.
97 millió forintért kínálják a baji laktanya területén található három épületet és a hozzá tartozó telket
Forrás: dh.hu

A Duna House ingatlaniroda kínálatában találtunk rá a baji laktanya hirdetésére. Loggó József, ingatlanértékesítőtől megtudtuk, hogy 97 millió forintért kínálják a három épületet és a hozzá tartozó területet. Bár az ingatlanok nincsenek a legjobb állapotba nem szorulnak bontásra. Statikailag megfelelőek, csak egy kis ráncfelvarrásra van szükségük. 

Iroda is lehet a baji laktanya épületeiben

– A helyi építési szabályzat szerint iroda, oktatási, egészségügyi, szociális, kulturális, kereskedelmi célra lehetne hasznosítani a területet. A három épület mérete egyenként mintegy 3 ezer hatszáz négyzetméter, így akár több mint 14 ezer négyzetméter területű felépítmény vár hasznosításra. A hozzájuk tartozó földterület mérete is csaknem 14 ezer négyzetméter. Közművek a közelben megtalálhatók, akár a távfűtést is be lehet vezetni. A vasút közelsége miatt pedig a közlekedése is kitűnő – sorolta az ingatlan előnyeit a szakember. De akár új épületek is felhúzhatók a telekre, aminek a beépíthetősége 40 százalék. A telek felosztása esetén pedig legalább 3 ezer négyzetméteres területeket kell kialakítani. 

Különleges ingatlant kínálnak eladásra Bajon. A közel 14 ezer négyzetméteres területen három darab 3 ezer négyzetméteres épület áll. A régi baji laktanya épületeit most bárki megveheti.
A három épület mérete egyenként mintegy 3 ezer hatszáz négyzetméter, így akár több mint 14 ezer négyzetméter területű felépítmény vár hasznosításra
Forrás: dh.hu

Schunder Tibor, Baj polgármestere a Kemma.hu kérdésére elmondta, hogy 

  • újabb építési telkeket és az azokhoz tartozó infrastruktúrát, 
  • közműveket szeretnének kialakítani a laktanya eladásából befolyt pénzből. 

Ugyanis a környék rohamos fejlődésének köszönhetően a település egyre népszerűbb és sokan döntenek úgy, hogy beköltöznek Bajra. Illetve azoknak a helyi fiataloknak a számára is szeretnének otthonteremtési lehetőséget biztosítani, akik a szülői házból szeretnének elköltözni. 

Rehabilitálni kell

A laktanya egyébként rehabilitálandó területnek számít. Baj településszerkezeti terve szerint a négy meglévő épület hasznosítása és többfunkciós rendeltetésekkel való kihasználása az elsődleges cél. A dokumentum szerint a községben potenciálisan talajszennyezett területként értékelhető a volt szovjet laktanya területe a korábbi katonai tevékenységből adódóan, mivel a terület rekultivációja nem valósult meg teljes körűen. A területek utóhasznosításának feltétele a részletes talajvizsgálat, szükség szerint kármentesítés elvégzése. 

Mint írtuk, egy szörnyű tragédia emlékét őrzik a ma már üresen álló épületek: nyolc bányász vesztette életét 1956. október 27-én, szombaton, a Komárom megyei Baj községben lévő laktanyánál és több mint tízen megsebesültek a sortűzben. Egyike volt az 1956-os forradalom, illetve az utána következő megtorlás leggyilkosabb eseményeinek. 

Később a csecsen függetlenségi mozgalom ikonikus alakja Aszlan Maszhadov 1981 és 1985 között Bajon szolgált többek között törzsfőnökként, ami a parancsnok utáni második legmagasabb rangnak tekinthető, lényegében ő vezette a laktanyát. 

Maszhadov volt az, aki 1997-ben a független Ichkeria Csecsen Köztársaság elnökeként Borisz Jelcin orosz államfővel aláírta az első csecsen-orosz háborút lezáró békeszerződést. Ezzel kivívta Csecsenföld rövid és részleges függetlenségét.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában