Vis maior

1 órája

Kiderült, ki fizeti az árvízi védekezés költségeit

Munkatervében nem szereplő ülésén egyhangú szavazással döntött Nyergesújfalu önkormányzati képviselő-testülete arról, hogy az úgynevezett vis maior támogatás címen. Árvízi védekezési költségvetési igényt nyújt be a testület a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium illetékes osztályához.

Fenyvesi Károly

Az védekezésre a magunk mögött hagyott szeptember közepétől a Duna szélsőségesen magas vízállása, áradása, illetve az ezen ok miatt visszaduzzadó Bajóti-patak miatt volt elengedhetetlenül nagy szükség munkára. Az árvíz elvonulta után az is kiderült, hogyan és ki fizethet a keletkezett károkért.

Az árvíz rengeteg kárt hagyott maga után
Az árvíz rengeteg kárt hagyott maga után
Fotó: F.M. / Forrás:  24 Óra

Árvíz utáni kártérítés

Kemény küzdelem folyt a patak partjának egy részén, egy Honvéd ligeti közterületen, illetve a főutcai volt általános iskola, jelenleg tornateremnek, tanuszodának helyet adó épülete körüli részen. A tevékenység összköltsége az adott időszakban 23 millió forint volt, a káreseménnyel, védekezéssel kapcsolatban nincs biztosítása az önkormányzatnak. A városvezetés vállalja a károsodott helyi ingatlanok, költséghatékonyság és megvalósíthatóság szempontjaira tekintettel történő, helyreállítását. A 23 millió forintos védekezési költség kilencven százalékára a képviselő-testület bízik a kért vis maior támogatásban. A védekezés kapcsán keletkezett költségeket a vis maior pályázat döntését megelőzően kifizeti az önkormányzat.

A két napirendi ponttal összehívott rendkívüli képviselő-testületi ülés másik témája a Bursa Hungarica felsőoktatási önkormányzati ösztöndíjrendszer következő évi felvonása volt. Ismét egyhangú döntés született. A képviselő-testület előzetes kötelezettséget vállalt arra, hogy a 2025. évi önkormányzati költségvetési rendeletben 1,7 millió forintot fog szerepeltetni felsőoktatásban szereplő helyi fiatalok támogatására.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában