Nem fizetett

1 órája

Kiderült, hány óra közmunkát ér 2 millió forint elmulasztott tartásdíj

A tartás elmulasztásának vétsége miatt indult ügyben a tatabányai ügyészség által benyújtott vádirat alapján a bíróság jogerős döntést hozott. A férfi 2 millió forintot meghaladó tartásdíjat nem fizetett meg gyermeke édesanyjának.

Kemma.hu

A férfinak 2005-ben gyermeke született. A kicsit az anyja nevelte, és neveli jelenleg is saját, oroszlányi háztartásában. A vádirat szerint a bíróság még 2016-ban arra kötelezte a férfit, hogy minden hónap 10. napjáig előre esedékesen havi 10 ezer forintnyi tartásdíjat fizessen a gyermeke gondozója, az oroszlányi édesanya részére. Az egyezséget jóváhagyó végzést azonban a férfi csak néhány évig vette komolyan.

A Tatabányai Járásbíróság 2020. szeptember 8-án jogerős bírósági meghagyással arra kötelezte a vádlottat, hogy a gyermek tartására 2019. október 1-jétől kezdődően 40 ezer forint határozott összegű gyermektartásdíjat fizessen meg a sértett részére. A meghagyás rögzítette azt is, hogy a vádlott gyermektartásdíj-hátraléka 2020. június 30-án 270 ezer forint.

Mint azt dr. Horváth Sándortól, a Komárom-Esztergom Vármegyei Főügyészség sajtószóvivőjétől megtudtuk, a férfi a 2020. május 1-jétől a vizsgált időben a vádemelésig önhibájából 2 millió 70 ezer forintot nem fizetett meg gyermeke után.

A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (Ptk.) 4:215. § (1) bekezdése szerint a kiskorú gyermek tartására a szülő a saját szükséges tartásának korlátozásával is köteles.

A tartás elmulasztása vétsége miatt indult ügyben a Tatabányai Járási Ügyészség  által benyújtott vádirat alapján a Tatabányai Járásbíróság 300 óra közérdekű munka büntetésre ítélte az oroszlányi férfit. Az elsőfokú ítélet a kihirdetését követően jogerőssé vált, azt az ügyész, vádlott is  tudomásul vette.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában