Kastélytörvény

2024.09.09. 18:08

Testület elé viszi Bajna polgármestere a kastély megszerzésének lehetőségét

Pallagi Tibor tájékoztatása szerint 1 forint befizetésével kikérik a pályázati tudnivalókat a Sándor-Metternich kastély tulajdonjog megszerzésével kapcsolatban. A képviselő-testület dönt majd a kérdésben.

Feleki Marietta

Mint korábban megírtuk, a szeptemberben életbe lépett, úgynevezett kastélytörvény értelmében több állami tulajdonú kastély és kúria tulajdonjoga szerezhető meg pályázat útján. 

Bajna, Sándor-Metternich-kastély
Testület dönt majd a kastélyt célzó pályázatról
Forrás: Bajna, Sándor-Metternich-kastély/Facebook

Az ingatlanokra bárki pályázhat, cégek és magánszemélek 10 millió forint, míg önkormányzatok, egyházi jogi személyek 1 forint befizetésével kérhetik a pályázati anyagot. A pályázat benyújtására a közzétételt követő 60 napon belül van lehetőség.

A pályázható ingatlanok közt a bajnai Sándor-Metternich kastély is szerepel. Pallagi Tibor, Bajna polgármestere tájékoztatása szerint hamarosan előterjesztik a testület elé a kérdést, és terv szerint kikérik a pályázati dokumentációt. Ennek alapos áttanulmányozása és a feltételrendszer megismerése után újabb képviselőtestületi ülésen döntenek arról, hogy beadják-e a pályázatot.

Mint korábban megírtuk, Komárom-Esztergom vármegyéből még a tatai Esterházy kastélyra és a majki Kamalduli remeteségre is szert lehet tenni. Mindkét település önkormányzata hasonlóan jár el a pályázatok esetében, mint a bajnai. 

Nagy a felelőssége az új kastélytulajdonosnak

A törvényben nagyon szigorú kikötéseket határoztak meg. Többek között ilyen az is, hogy a kastélyparkokat az év 300 napján ingyenesen látogathatóvá kell tenni, a kastélyokban őrzött közgyűjteményeket be kell mutatni, és mindemellett természetesen az épületet fenntartása is a tulajdonos feladata.

Ráadásul az új tulajdonos tíz éven belül köteles teljeskörű felújítási tervet elfogadtatni és megvalósítani, harmincéves fenntartási és üzemeltetési terv mellett. Mindezek nagyobb anyagi terhet jelentenek, mint amilyen értékük az épületeknek van. Az államnak pedig visszavásárlási joga van, ezt a tulajdoni lapon is rögzítik.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában