Drága lehet a fűtés

2024.09.10. 13:50

Nem olcsó mulatság a tűzifavásárlás, itt van minden fontos tudnivaló

Egy fűtési szezon alatt több tíz köbméternyi fát elhasználunk. A tűzifa vásárlás nem olcsó mulatság.

Kemma.hu

Noha még nem érezzük annyira a lehűlést. Már szeptembert írunk és a nyári hőség is búcsút intett. Az ősz beköszöntével és a hűvös időjárás megérkeztével kezdetét veszi a fűtési szezon. Elindul a tűzifavásárlási szezon.

A tűzifa ára fajtájától és máretétől is függhet
A tűzifa ára fajtájától és máretétől is függhet
Fotó: beküldött / Forrás: Országos Erdészeti Egyesület

Sokak életében a legtermészetesebb dolog az, hogy egy hűvös nap után a meleg otthonukba térhetnek haza. Legyen szó lakásról vagy házról, a fűtés költsége sok család életében nehéz kérdés. A legnehezebb helyzetben talán azok vannak, akik nem központilag vagy villannyal oldják meg a fűtést, hanem tűzifával. A gyújtós ára ugyanis évről évre csak emelkedik. Az általában köbméterben mért tüzelő ára természetesen fajtájától is függ. A bükk köbméterének ára jelenleg nagyjából 28-30 ezer forint környékén mozog. Ebben az árban nem konyhakész tüzelőt kapunk, vagyis egész 1-2 méteres fatönköket vásárlunk, és a szállítást még hozzá sem adtuk. A konyhakészre vágott bükk esetében az összeg majdnem megduplázódik, 50 ezer forinttól kezdődik egy köbméter ára. A szállítás költsége a mennyiségtől is függ, de 10-30 ezer forintnyi további költséget jelenthet.

Vásárlásnál mire figyeljünk?

A tüzelő vásárlása esetén több mindenre is érdemes odafigyelni. Fontos a megadott űrméter, a szórt köbméter és erdei köbméter nem ugyan azt jelenti. Erdei köbméterről általában abban az említett esetben beszélünk, ha egyben vásároljuk a fát. Ilyenkor a köbméter számításánál 1x1x1,7 méterrel kell számolnunk. A konyhakész tűzifa esetében beszélhetünk szórt köbméterről, amikor az általában 20-30 centiméterre vágott hasábokat egy köbméter űrtartalmú zsákba, vagy ládába pakolják. 

Ha ténylegesen köbméterre pontos konyhakész tűzifához szeretnénk hozzájutni, akkor van lehetőség kalodában vásárolni. Ebben az esetben egy 1x1x1,7 méteres kalodába rendezetten, egymásra pakolt, előre felhasított tüzelőt vásárolhatunk. Egy ilyen kalodában tehát egy erdei köbméternyi fa van, ára pedig 90-100 ezer forinttól kezdődik. Ezen kívül lehetőségünk van súlyra is fát vásárolni. Ilyenkor általában mázsára adják a tüzelőt. Elsőre megörülhetünk a kedvező árnak, ugyanis egy mázsa hasított bükk ára 7 ezer forinttól kezdődik. Egy erdei köbméter a fa nedvességtartalmától függően azonban 8-10 mázsa között mozog. Így, kiszámolva hamar láthatjuk, hogy mégsem a legjobb döntés a tüzelő súlyban mérése.

20 köbméret tűzifa is fogyhat

Az általunk megkérdezett család elmondása szerint egy fűtési szezon alatt nagyjából 20 erdei köbméter tűzifát használnak el. Ez 50 szórt köbméternek megfelelő mennyiség. Ha a nem konyhakész tüzelő átlag árával számolunk, vagyis 29 ezer forinttal az egy szezonra elegendő tűzifa ára továbbra is több száz ezer forint. Ha pedig nem szeretnénk vagy nincs időnk foglalkozni az aprítással és konyhakész tüzelőt vásárolnánk, akár több milliós költséggel is számolhatunk.

Nagy költség így a fűtés

A több százezer forintos összeg nem kis költség. A kazán vagy kályhatüzelésű háztartások a kistelepüléseken a legelterjedtebb. Sok esetben olyan családok vagy idősek élnek ezekben a háztartásokban, akik számára szinte lehetetlennek tűnik az összeg kifizetése. A Belügyminisztérium jóvoltából az önkormányzatoknak van lehetősége szociális tűzifatámogatásra pályázni. Szerencsére nagy részük él a lehetőséggel és sikeres pályázati elbírálásban részesülve szociális alapon támogatja a rászorulókat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában