Kemma.hu podcast

2024.08.12. 13:55

Tatabánya: retró fotókon, ahogy nők (is) építik a várost

A Képes történelem hatvanegyedik adásában a tatabányai építési vállalatokat mutatta be Dallos István helytörténész, fotóművész, akivel Sugár Gabriella beszélgetett.

Sugár Gabi

Az egykori KOMÉP vállalat elődjeiről, arról, miként alakították át ezt az iparágat, s milyen tulajdonosváltások zajlottak. Változott a vállalat telephelye is folyamatosan: Dallos István erről is beszélt, s régi Május 1-jei fotókkal illusztrálta ezeket. 

A vállalat betanított munkáit sokszor nők végezték, például maltert kevertek, ezt bizonyítja több fénykép, s látható a „gyengébbik nem” rajta munka közben. Ismert emberek, a cég életében nagy szerepet játszó személyiségek is láthatóak a fotókon, amelyek között régi Építők Napja is látható. 

Egykori programok, amelyek évtizedekkel ezelőtt a Turul Emlékműnél zajlottak. A vállalat sport szakosztályait is kiemelte, valamint egykori üzenetek is előkerültek. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában