Történelmi pillanat

2024.08.14. 19:50

Párizsi paralimpia: himnuszt kaptak a parasportolók, Herczog Ricsi harmonikázott

Történelminek számított a parasportolóink eskütétele, hiszen most először kaptak himnuszt. A paralimpia magyar dalának megszületésében és előadásában Herczog Ricsi is részt vett.

Krupánszki Máté

Épphogy véget ért a párizsi olimpia, augusztus végén már a paralimpia sportolóiért szoríthatunk a francia fővárosban. Augusztus 13-án a paralimpiai csapat le is tette esküjét a budapesti Eiffel Műhelyházban. A mostani eskütétel történelmi pillanat is volt, hiszen most először kaptak himnuszt a magyar parasportolók, amelyet a helyszínen meg is hallgathattak. A különleges dal élőhangszeres kísérője a dunaszentmiklósi harmonikás, Herczog Ricsi volt. 

A párizsi paralimpia magyar himnuszát játszották el az Eiffel Műhelyházban Herczog Ricsi közreműködésével
A párizsi paralimpia magyar himnuszát játszották el az Eiffel Műhelyházban Herczog Ricsi közreműködésével
Fotó: Szigetváry Zsolt / Forrás: MTI

Egyedülálló projektként született a paralimpia magyar himnusza

Az eskütételen először hallhatta a közönség a dalt. Ricsi elmondása szerint a paralimpiai csapat hivatalos himnuszát rengetegen és rengeteget is dolgoztak. A harmonikás számára egy tatai jótékonysági futáson derült ki, hogy ő is részese lesz ennek a különleges produkciónak.

– A futás után műsort is adtam a helyszínen. Itt találkoztam Szabó Lászlóval, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnökével. Magához hívott, majd azt mondta, látva a produkciómat, örülne, ha szerepelnék én is ebben a bizonyos dalban. Gondolkodás nélkül igent mondtam – részletezte a megkeresés körülményit Ricsi, aki fel sem fogta hirtelenjében a projekt nagyságát. 

A zenész olyan nagy nevekkel dolgozhatott együtt, mint Kocsis Paulina, Kovácsovics Fruzsina, Miklósa Erika, Szabó Száva, Kiss Enikő, Dánielfy Gergő , DR BRS, Ember Márk, Kökény Attila, Rakonczai Viktor, Hujber Szabolcs, valamint a Magyarul Szeretlek zenekar. A felkészülés a Pannónia Filmstúdióban zajlott, Rakonczai Viktor és Szabó László vezetésével.

– Mikor aktívan elkezdtünk dolgozni a dalon, nagyon gyorsan megértettem, miről is van szó. Nyomás volt rajtam, ilyen talán a diplomaszerzésemkor volt utoljára. Egyben boldogság, öröm és hála öntötte el a szívem, rengeteg érzés kavargott és kavarog még bennem a mai napig is – fejtette ki a harmonikás, aki azt is elmondta, hogy ez egy teljesen más projekt volt, mint amikben eddig közreműködött. Ez a legmagasabb szint, az ország egyik legjobb zenekarával, így velük együtt dolgozni, színpadon lenni, különleges és elképesztő volt.

Az igazi katarzist az jelentette Herczog Ricsi számára, amikor az eskütétel során élőben is előadhatták a paralimpikonok hivatalos dalát. A produkció további különlegességét az adta, hogy a sportolók hozzátartozóiból toborzott meglepetéskórus is részt vett a dalpremierben. Az előadás a sportolókat is teljesen meglepte.

– Örömet, boldogságot és meglepődést is láttam az arcukon egyszerre. 

Sosem feledem ezt a pillanatot.

Már előtte is beszéltünk a sminkszobában erről a fellépő társaimmal, hogy vajon mi lesz, mit fog ez hozni. Ez az egész, ami ott körbevett minket az Eiffel Műhelyházban, leírhatatlan. Néztük a parasportolókat, hallgattuk az eskütételüket, olvastuk az eredményeiket. Könnycsalogató pillanatok voltak – meséli büszkén Ricsi.

A dunaszentmiklósi harmonikás elmondása szerint ez a projekt nem csak megtisztelő volt számára, hanem az eddigi legkülönlegesebb és legkiemelkedőbb is. Ez most valami teljesen más volt, mint a megszokott. Egy lehengerlő, gigantikus élmény, ami ritkán adatik meg az ember életében. 

A paralimpia augusztus 28-án kezdődik.  A sportolók szeptember 8-ig küzdenek majd a legfényesebb érmekért Párizsban. A résztvevők között két Komárom-Esztergom vármegyei érdekeltségű sportolóért is szoríthatunk majd. Luterán Petra atlétáért és Gurisatti Gyula sportlövőért.

A hivatalos himnuszt ITT tudjátok meghallgatni!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában