Megrázó

2024.08.25. 13:25

A német kitelepítések időszakára emlékeztek Környén +fotók

A kitelepített felmenőikről megemlékezni kívánó közönség meghatottan fogadta Tirhold Kármen, a környei Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökének beszédét a felkavaró történelmi eseményről. Megemlékezést tartottak a német kitelepítésekről Környén.

Varga Réka Antónia

A Német Nemzetiségi Önkormányzat augusztus 25-én, vasárnap megemlékezést tartott a német kitelepítések 77. évfordulója alkalmából.

A német kitelepítésekről megemlékeztek Környén.
A német kitelepítésekről megemlékeztek Környén
Fotó: Flajsz Peter / Forrás:  24 Óra

Az esemény 10 órakor püspöki szentmisével kezdődött a Római Katolikus templomban, amelyet Dr. Martos Levente Balázs, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspöke celebrált. A szentmisét követően a résztvevők a vasútállomásnál található Kitelepítési Emlékműhöz vonultak, ahol koszorúzással egybekötött megemlékezést tartottak. A Komárom-Esztergom vármegyei közgyűlés alelnöke, Boros Tibor koszorút helyezett el az emlékműnél.

Dr. Martos Levente Balázs, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspöke celebrálta az ünnepi szentmisét.
Dr. Martos Levente Balázs, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspöke celebrálta az ünnepi szentmisét
Fotó: Flajsz Peter / Forrás:  24 Óra

Megrázó történelem

A kitelepítések a második világháború után történtek. 1945 decemberében a minisztertanács elfogadta a belügyminiszter által beterjesztett rendeletet, amely a hazai németség "kollektív bűnösségén" alapult. 1947-ben 101 környei családot kényszerítettek otthonaik elhagyására. Az embereknek a helyi tanácsnál kellett regisztrálniuk, majd az állomáson marhavagonokba zsúfolták őket. 

Embertelen körülmények között eltöltött több napos utazás után érkeztek meg Németországba, ahol nyomorral és diszkriminációval kellett szembenézniük, hiszen Magyarországon németeknek, Németországban magyaroknak tekintették őket. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában