Házi finomság

2024.08.17. 17:32

Videón és fotókon a titok: kovásszal készül az igazi ünnepi kenyér

Szent István ünnepére készülve sokan veszik rá magukat, hogy otthon, saját maguk süssenek kenyeret. Hiszen augusztus 20.-a a kenyérszentelés ünnepe is. Most elmondjuk, mit hagytak ki a szakácskönyvekből, amitől igazán finom lesz az ünnepi kovászos kenyér.

Goletz-DeáK Viktória

Négy éve süti otthon a kovászos kenyeret Rendek Erika, a Tardosi Szlovák Önkormányzat leendő képviselője. Leggyakrabban sütőben készül nála az igazi kovászos kenyér, de ha nincs elég ideje, akkor a kenyérsütőgépet is bekapcsolja. Igaz, utóbbiban csak élesztős kenyeret süt, ellenben az 3 órán belül készen is van. A kovászos változat más tészta, hiszen az két napig készül. Erika most elárulta a Kemma.hu olvasóinak a jól bevált receptjét, illetve azokat az apró titkokat, amik kimaradtak a szakácskönyvekből, de elengedhetetlennek a finom kenyérhez. 

Szent István ünnepére készülve sokan veszik rá magukat, hogy otthon, saját maguk süssenek kenyeret. Hiszen augusztus 20.-a a kenyérszentelés ünnepe is. Most elmondjuk mi az amit kihagytak a szakácskönyvekből, hogy igazán finom legyen az ünnepi kovászos kenyér.
A házi kovászos kenyér két nap alatt készül el. Házi zsírral és friss paradicsommal mennyei 
Fotó: Flajsz Péter / Forrás: 24 Óra

Rendek Erika legutóbb a hagyományos tardosi finomság, a loksa receptjét osztotta meg olvasóinkkal. Most is örömmel vállalta a feladatot, hogy megmutassa, ő hogyan is készíti a házi kovászos kenyeret. 

A kovászos kenyér titka

Mire megérkeztünk Tardosra, Erika pont egy gőzölgő kenyeret vett ki a sütőből. Így azzal kezdhettük a munkát, hogy megkóstoltuk a friss, meleg és ropogós kenyeret a kertben szedett paradicsommal, megkenve házi zsírral. Miután átment a kenyér a teszten, neki is állhattunk a következő sütésének. Mint megtudtuk, a most dagasztott tészta egy napra a sütőbe kerül pihenni, csak másnap lehet kisütni. Azonban a kedvünkért a hűtőben lapult már egy előkészített tészta, így az már mehetett is a sütőbe. Közben Erika elmondta, hogy a hagyományos kovászos kenyér alapanyaga víz, liszt, só és kovász. És persze jól jön hozzá egy dagasztógép, ha kímélni akarjuk a kezeinket. 

Szent István ünnepére készülve sokan veszik rá magukat, hogy otthon, saját maguk süssenek kenyeret. Hiszen augusztus 20.-a a kenyérszentelés ünnepe is. Most elmondjuk mi az amit kihagytak a szakácskönyvekből, hogy igazán finom legyen az ünnepi kovászos kenyér.
Rendek Erika szerint csak liszt, só, víz, kovász, dagasztógép és két nap kell ahhoz, hogy finom, meleg házi kenyér legyen az asztalon 
Fotó: Flajsz Péter / Forrás: 24 Óra

– Egy kilogramm liszthez 6 és fél deci vizet adok, amikor ezt a gép összegyúrta, belekerül a három csapott teáskanál só, a kovászt pedig szigorúan csak akkor tesszük bele, amikor már ezt is jól meggyúrta – mondta a háziasszony, aki szerint az is nagyon fontos, hogy a tészta eleget pihenjen.

– Az összegyúrt tésztát réteszem egy üvegtálra, és két óránként húzok rajta, utána beteszem a szakajtóba, ahol egy kicsit megkel, majd beteszem egy zacskóban a hűtőbe, és csak másnap sütöm ki. A 250 fokra felmelegített sütő várja a kacsasütőtálba tett tésztát. Fél óra múlva leveszem a hőfokot 220 fokra, illetve a tál fedelét is leveszem. Ezután már csak figyelem, hogy a teteje hogyan barnul. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában