Nizelberger Róbert

2024.08.25. 12:28

Kitüntették a tatai lovassport emlékének nagy ápolóját, akinek múzeumot is köszönhet Tata

Idén is az államalapítás ünnepén adták át a tatai elismeréseket. Tata Városáért kitüntetés ezüst fokozatában részesült Nieselberger Róbert - az Angol Magyar Lovastörténelmi Egyesület alapítója, elnöke.

Kemma.hu

Nieselberger Róbertet - az Angol Magyar Lovastörténelmi Egyesület alapítója, elnöke Tata lovassport történelmi múltjának kutatásában, az azt bemutató magánmúzeum kialakításában és a lovas történelmi emlékek megőrzésében, népszerűsítésében végzett eredményes tevékenysége elismeréseként Tata Városáért kitüntetés ezüst fokozatában részesült – írta a tata.hu

Idén is az államalapítás ünnepén adták át a tatai elismeréseket. Tata Városáért kitüntetés ezüst fokozatában részesül Nizelberger Róbert - az Angol Magyar Lovastörténelmi Egyesület alapítója, elnöke.
Tata Városáért kitüntetés ezüst fokozatában részesül Nieselberger Róbert - az Angol Magyar Lovastörténelmi Egyesület alapítója, elnöke
Fotó: Flajsz Peter / Forrás:  24 Óra

Nieselbergerr Róbert nagy gonddal őrzi és kutatja Tata azon méltatlanul elfeledett aranykorát, amely a lovassportban Európa csúcsára emelte a várost 1880 és 1920 között. „A tatai lóversenyzés történelmi aranykora” című könyve – mely nemrégiben jelent meg - több, mint 50 évet felölelő lovastörténeti gyűjteményt fog össze.

A tatai lovas sport történelmének őrzője kapott kitüntetést

A Sport utca 33. szám alatt található Esterházy Miklós által építtetett „Szent György Villaként” ismert villaépület központi szerepet játszott az Osztrák-Magyar Monarchia lovas életében, mint Nyilvános Magán Idomító Intézet. 

A villa 1947-től a Nieselberger család kezében maradt, így megőrizve a korhűséget az utókor számára. A magánmúzeum célja, hogy az érdeklődőkkel megismertesse a lovastörténelem e kiemelkedő korszakát, emléket állít mindazoknak, akik a lóversenyzésben, tenyésztésben világhírnevet szereztek Tatának.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában