Állatvédelem

2024.08.23. 18:43

Újszülött mókust nevelnek a dömösi állatvédők + videó

Egy apró, csupasz mókusbaba került a dömösi állatvédőkhőz. A Birdmania vezetője, Márton András és felesége, Judit most is bevállalták, hogy két óránként kelnek az aprósághoz éjszaka.

Kemma.hu

Fotó: BirdMania - Madárpark és Vadmadár-mentőközpont

Aki ismeri a dömösi BirdMania - Madárpark és Természetvédelmi-mentőközpont elhívatott vezetőit az pontosan tudja, hogy nem fognak nemet mondani egy pár napos, bajba jutott mókus megmentésére. A kis mókus annyira kicsi, hogy a szemei is csukva vannak, így jelenleg az egyik inkubátoruk lakója. 

Egy apró, csupasz mókusbaba került a dömösi állatvédőkhőz. A Birdmania vezetője, Márton András és felesége, Judit most is bevállalták, hogy két óránként kelnek az aprósághoz éjszaka.
A kis mókus a dömösi Birdmania mentőközpontba került, ahol a Füles nevet kapta 
Fotó: BirdMania - Madárpark és Vadmadár-mentőközpont

Márton Andrástól megtudtuk, hogy már korábban is került hozzájuk mókuskölyök, azonban eddig az új jövevény a legkisebb, amivel dolguk van. Így kellett egy kis leleményesség, hogy megoldják az etetését. 

Mókus baba nevelkedik a Birdmania állatvédőinél

– Füles lett a kis csupasz mókusgyerek neve, mivel még igazából füle sincsen. Augusztus 20-án, kedd este érkezett Dunabogdányból. Igazi ünnepi gyerek – mesélte András, azt is megmutatta, hogy szőre még nincs új védencének, mikroszkóppal talán egy-két kezdődő bajusz szál már felsejlik a pár napos csöpp kis hím mókuson. Így nagyon jól látszik, hogy lila foltokkal bőven tele van. Az állatvédő Füles történetét is elmesélte. 

– A mókusmama éppen költöztette a kicsinyeit a régi fészekből újba, mikor két fa közti részen, a földön a háziak kutyája kergetni kezdte, és mókusmama elejtette a kicsit. Háziak azonnal közbeavatkoztak, kiszedték a babamókust a kutya szájából, a kutyát elzárták, és telefonálták nekünk. A tanácsunkat követve átnézték a kicsit, vérző sérülése nem lévén egy kis kosárban kitették a közeli fára, és várták, lesték, hátha mókus mama visszajön érte. De hiába. Így a kis mókus hozzánk került, most az egyik inkubátor lakója – mesélte Márton András, aki szerint a  csöppség etetése sem egyszerű, amiről egy videót is megosztott közösségi oldalán. Az állatvédő azt tanácsolja, hogy hanggal érdemes megnézni a videót.

– Etetése nem egyszerű, mert még a legkisebb fecskendő hegye is túl nagy neki, így egy zöld braunül-t alakítottunk át, azon át kapja az anyatej pótlót. Kétóránként etetjük, de nyugodtabbak csak pár nap múlva leszünk, ha erősödik, nő, és könnyebb lesz etetni. Most még az esélytelenek nyugalmával kelünk hozzá felváltva etetni. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában