Óvatosság

2024.07.13. 11:20

Országos tilalom van érvényben, az erdők mellett a Duna partján is tilos tüzet gyújtani

A napok óta tartó kánikula miatt csütörtökön országos tűzgyújtási tilalom lépett életbe – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Fontos, hogy a tűzveszélyes időszakban az erdőkben, sőt még a Duna partján is tilos tüzet gyújtani, viszont a kertünkben akár sütögethetünk.

Walczer Patrik

Az egyre gyakoribb hőhullámok és a súlyos csapadékhiány miatt nyaranta egyre hosszabb és erőteljesebb aszályos időszakok köszöntenek be. A napokban előbb a déli megyékben, majd végül az egész ország területén életbe lépett a tűzgyújtási tilalom, ami érthető, hiszen a csapadékhiány miatt a száraz aljnövényzet könnyen lángra kaphat. Viszont sokan tévesen értelmezik, hogy pontosan mire is terjed ki a korlátozás.

A napok óta tartó kánikula miatt csütörtökön országos tűzgyújtási tilalom lépett életbe – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Fontos, hogy a tűzveszélyes időszakban az erdőkben, sőt még a Duna partján is tilos tüzet gyújtani, viszont a kertünkben akár sütögethetünk.
Érdemes tájékozódni, milyen szabályok vannak érvényben és mire terjed ki a tűzgyújtási tilalom.
Fotó: Mártonfai Dénes / Forrás: Tolnai Népújság

Az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint a tilalom alapvetően az erdőkre és a fás területek kétszáz méteres körzetére vonatkozik, de például utóbbi 200 méteres körzetben lévő külterületi ingatlanon is „él” a korlátozás. Szárazság idején a legkisebb szikra vagy hőforrás is lángra lobbanthatja a növényzetet, ezért tűzvédelmi szempontból sehol nem tanácsos ilyenkor tüzet gyújtani. Tilos a vasút- és közút menti fásításokban a tűzgyújtás, de tiltott a parlag- és gazégetés is.

2022 júliusában emberi hanyagság miatt égett le Csolnok és Sárisáp között mintegy 45 hektárnyi terület, akkor a lángokat csak több óra elteltével, példás összefogás keretében sikerült megfékezni. Az akkori eset is mutatja, hogy most kellően oda kell figyelni.

Dr. Laczkó Melinda tűzoltó alezredes, a Komárom-Esztergom Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatalvezetője megkeresésünkre közölte: a kihirdetett tűzgyújtási tilalom idején a természetben járva a kijelölt tűzrakóhelyeken sem gyújthatunk tüzet, lényegében még a Duna partján sem lehet tüzet rakni, hiszen szinte nincs is olyan partszakasz, melynek közelében ne lenne akár ártéri erdő, illetve fás, cserjés területek.

A tűzoltó alezredes hozzátette, hogy a saját kertünkre vonatkozó szabályok egészen mások, a belterületi lakóingatlanok kertjében a kerti hulladék égetésről az adott települési önkormányzat tűzgyújtásról szóló önkormányzati rendelete rendelkezik, annak hiányában tilos. Tűzgyújtási tilalom idején az önkormányzati rendelettől függetlenül belterületen is tilos égetni. A növényi hulladék elégetése meglehetősen környezetszennyező, emellett tűzveszélyes is, ezért a komposztálást, vagy a növényi hulladék elszállíttatását tanácsolják helyette.

Sütögetés

Tűzgyújtási tilalom idején az erdei túránk alkalmával ugyan nem szalonnázhatunk, de a saját ingatlanunkon nincs ilyen jellegű kikötés. Dr. Laczkó Melinda ismertette, hogy bográcsozni, sütögetni a megfelelő tűzvédelmi szabályok és óvintézkedések betartása mellett kertünkben bármikor szabad. A tűzoltó alezredes felhívta a figyelmet arra, hogy már a tűzgyújtásnál oda kell vinni a helyszínre az oltáshoz elegendő vízmennyiséget és fontosnak tartja azt is, hogy a tüzet ne hagyjuk felügyelet nélkül, ha megélénkül a szél, akkor lehetőleg azonnal oltsuk el.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában