Költésrothadás

2024.07.15. 17:15

Méhek betegsége miatt rendeltek el községi zárlatot

Egy adott dunaalmási GPS koordináta öt kilométeres sugarú körében községi zárlatot rendelt el a kormányhivatal Tatabányai Járási Hivatala. Ugyanis a mézelő méheknél elég gyakori az enyhébb vagy európai költésrothadás, illetve az amerikai- vagy nyúlós költésrothadás, amely fertőzés a környéken felütötte a fejét. Ez a betegség a méhcsaládokra nézve óriási veszélyt jelent.

Petrik József

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Állategészségügyi Diagnosztikai Igazgatósága Dunaalmáson „bukkant” a fertőzött állományra. És a méhcsaládok védelméről és a mézelő méhek egyes betegségeinek megelőzéséről és leküzdéséről szóló rendelet alapján járt el. A „lezárt”, öt kilométeres sugarú körbe beletartozik Dunaszentmiklós, Neszmély, Szomód, de még Almásfüzitő is.

Beekeeper,Consider,Bees,In,Honeycombs,With,A,Magnifying,Glass, bee, méh, méhek, méhecske
Nagy veszély fenyegetheti a méheket
Forrás: Shutterstock/Illusztráció

– A községi zárlat alatt álló területekről méhcsaládokat, továbbá a méhállományokkal érintkezésbe kerülő eszközöket az adott körzetből kiszállítani tilos – ezt már Simonné Venter Éva ismert méhésztől, a vármegyei Turul Méhész Egyesület vezetőjétől tudtuk meg.

A méhek fertőzéséről

A gyakorló szakember azt is elmondta, a fertőzést okozó baktérium spórával szaporodik, és gyógyíthatatlan a betegség. A méhek fiasítása, „költése” idején támadó legpusztítóbb fertőzésről van szó. Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület honlapján a méhészek naprakészen tájékozódhatnak, hogy hol van zárlat. Fontos megjegyezni, hogy e méhbetegség az emberre teljesen veszélytelen.

– Hazánkban a jogszabály nem teszi lehetővé ennek a betegségnek a kezelését, a szakhatóság éppen ezért rendel el minden ilyen esetben zárlatot – emelte ki Simonné Venter Éva. – Vannak olyan országok, ahol a beteg állományt antibiotikummal gyógyítják, ez azonban nálunk nem engedélyezett. Ezért a fertőzött méhcsaládokat meg kell semmisíteni. Ezen túl, még hatvan napig megfigyelés alatt tartják a „többi” méhet is, mintegy kontrollként, hogy azok nem hordozzák-e magukon a fertőzés jegyeit.

Amennyiben el kell pusztítani az állományt vagy az állomány egy részét, akkor a magyar állam kártalanítja a méhészeket. Ám csak abban az esetben, ha még nem lelhető fel a kaptárokban, az úgynevezett pörk.

– A pörk akkor jelenik meg, ha meglehetősen előrehaladott a betegség, azaz a beteg álca már be is szárad – hangsúlyozta beszélgetőpartnerünk. – A későn felfedezett fertőzés ugyanis a méhész felelőssége, amiért viszont már nem vállal anyagi garanciát a kormányzat. Egyébként is a méhészeknél háromhetente kötelező egészségügyi vizsgálatot szükséges tartani.

Amit még tudni kell a fertőzésről
A nyúlós költésrothadás a méhek fiasításos betegsége, ami csak a méhcsaládban terjed. Nem gyógyítható, azokat a méheket, amelyek elkapták, lefojtják, hogy ne tudjanak kirepülni, továbbvinni a kórt, és eltüzelik, de ugyanígy elégetik a kaptár azon tartozékait, amelyeket nem lehet fertőtleníteni. Ezen túl a fertőzött családoktól származó, az utolsó három hónapban termelt mézet csak olyan helyre értékesíthetik, ahol a termék hőkezelésen esik át. Például sütőüzemek használhatják fel, holott teljesen alkalmas emberi fogyasztásra. A szakirodalom szerint a betegséget baktérium okozza, és csupán a fiatal álcákat érinti. A legfeljebb háromnapos lárvák a táplálékukba kerülő spórák elfogyasztásakor fertőződnek meg. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában