Szolgáltatás

2024.07.11. 20:13

Kutyapanzióban nyaralhat az eb, amíg a gazda üdül

Kedves társállatunk a kutya, de nem vihetjük mindenhova magunkkal, olykor nyaralni sem. Most már hivatalosan is rendelkezésünkre áll néhány kutyapanzió Komárom-Esztergom vármegyében is. Egy négy éve működő tokodi kutyaszálláson segítettek nekünk és így olvasóinknak eligazodni a témában.

Kemma.hu

Tavaly Tatabányán kerestünk fel egy kutyapanziót – hogy beszámolhassunk arról, hogy milyen ez a szolgáltatás, és miképpen vehető igénybe, lássuk, most mi a helyzet a vármegye egy másik pontján! A telt házként működő kutyapanzió tulajdonosa, Pappné Simon Mária (Marcsi) szívesen beszél a vállalt feladatairól. 

Kutyapanzióban nyaralhat az eb, amíg a gazda üdül
A kutyapanzióknak is megvannak a maguk szabályai, de így biztonságban tudatja a gazdi a kedvencét, amíg ő nyaral
Fotó: B. M. / Forrás: Kemma.hu

– Családias panziónak számítunk, általában tíz kutyát tudunk elhelyezni, de ez attól is függ, hogy egy családtól hány kutya érkezik – kezdte Marcsi, arra utalva, hogy többnyire nem kell elkülöníteniük egymástól azokat a kutyákat, amelyeknek közös gazdájuk van, de minden más szállóvendéget külön helyeznek el. A tacskótól és a west highland terriertől a német juhászig mindenféle fajtájú vendég megfordul náluk. Általában négy-öt napra szállásolják el négylábú vendégeiket, leginkább hosszú hétvégéken és nyaraláskor. Ennek kapcsán kihagyhatatlan érdekesség, hogy a Kisalföld beszámolt a Dog Sport Sopron Kutyaiskolából kinövő kutyapanzióról, ahol egyes vendégek évente akár két negyedévet is eltöltenek a második otthonukká váló panzióban. A főidény természetesen a nyár, valamint december vége és január eleje.

Kutyapanzió és kutyanapközi

Nem csak kutyapanziók léteznek, hanem kutyanapközik is. Akármelyiket is vesszük igénybe, az ellátásnak vannak állategészségügyi feltételei – főként az, hogy az állatnak ne legyen olyan betegsége, amelyet nem tudnak ellátni, továbbá az, hogy rendelkezzen veszettség elleni oltással, de kérhetnek kombinált oltást, és kennelköhögés elleni vakcinát, valamint folyamatos féregtelenítést is. Valahol a kutya átvételekor kérnek kullancs- és bolhairtó szert is. Az interneten keresgélve – kutyapanziókon és a kutyanapköziken túl – találkozhatunk más kisállatok, például macskák, nyulak részére nyújtott szállásszolgáltatással is. Rájuk nyilván a fajuk számára előírt állategészségügyi elvárások irányadók.

Marcsi beszámolt arról, hogy vannak bizonyos kutyaproblémák, amelyeket az általa vezetett TokoDog kutyapanzió vállal, de vannak olyanok is, amelyeket nem. Az például belefér, ha mondjuk gyógyszerrel, szemcseppel kell kezelni a leendő szállóvendéget. Az is, ha szökős az eb, vagy kicsit agresszív. Ha viszont veszélyes, túl agresszív, túl ugatós (mert azzal nyugtalanítja a többi ebet), akkor nem. Próbanap révén szűrik ki az ilyen eseteket. Tapasztalataik szerint az idős kutyáknak már trauma lehet a panziózás, ők nem is fogadnak 10 évnél idősebbeket például.

Visszatérő vendégek a kutyapanziókban

Persze minden gazdi szeretné tudni, hogy a kedvence nem a kennelben van napokig. A kutyapanziók választásánál erre is érdemes figyelni. Marcsiéknál is van tágas kifutó és egyéni igény, játékosság szerint foglalkoznak az ebekkel. Marcsiéknak visszajáró vendégek is vannak – ők valamennyien szófogadók, visszahívhatók. A pozitív tapasztalatok, korábbi ismeretség egyébként fontos szempont a gazdáknál. Mint laptársunk írta, a Szigetközi Morzsi Kutyanapközi és Kutyapanzió esetében is jellemző a visszajáró vendégkör, és van, aki kutyatrénerből, -kozmetikusból nőtte ki magát panzióssá.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában