Oktatás

2024.07.28. 10:39

Kékfényben biztonságot tanultak a gyerekek

Öt napon át színes programok részesei lehetett huszonegy gyermek a Puskin Művelődési Házban a Vértes Agorája és vármegyei rendőr-főkapitányság által szervezett KékFény táborban.

Kemma.hu

“Fogadom, hogy igyekszem: egészségesen élni, sokat játszani, barátaimmal, családommal személyesen beszélgetni. Fogadom, hogy többet nevetek, kevesebbet szomorkodom és mindig merek segítséget kérni, ha szükségem van rá. Mától a KékFény tábor hőse jelvényt ezek betartásával büszkén viselem” – hangzott el a fiatalok fogadalmában.

kékfény tábor
Izgalmas programok várták a fiatalokat a KékFény táborban
Forrás: Beküldött

A táborban folyamatosan jelen volt a rendőr-főkapitányság civil kapcsolatokért felelős munkatársa Pruzsina Alice, így az egyes foglalkozásokat a gyerekek érdeklődésére tudták szabni.

– Fontos a rugalmasság ebben a helyzetben, hiszen az iskolai tanórákon túl a játékos forma, az interaktivitás köti le a figyelmüket. Egy ötnapos tábor más, mint 1-1 alkalom. Kialakult a bizalom, jobban tudtunk a gyerekek igényeire, kérdéseire figyelni. A célunk az volt, hogy megmutassuk nekik, a testi-, lelki egészségük, a rendszeres mozgás, az egymás iránti figyelem egyszerre jelent biztonságot nekik maguknak, de családjuknak és a környezetüknek is – mondta.

Forrás: Beküldött

A megfelelő önismerettel rendelkező fiatalok ritkábban válnak iskolai bántalmazás áldozatává, illetve ha készségszinten kezelik a közlekedési szabályokat, a balesetek nagy része elkerülhető. A 8-12 éves korosztály többet tud a rájuk leselkedő veszélyekről, mint azt gondolnánk, de ezeknek a helyzeteknek a kezelésére meg kell tanítani őket. Telefont csak szemléltető eszközként használtak egy alkalommal.

Sok munka és fárasztó is offline lekötni ezt a korosztályt napi 8 órán át, de ebben a Népmese Pont helyszín és a Vértes Agorája rutinja sokat segített – tette hozzá Pruzsina Alice.

Kétségkívül a legjobb élmények közé tartozott számukra, hogy az eleinte zárkózottnak tűnő iskolások azzal búcsúztak tőlük, hogy megköszönték a sok-sok beszélgetést.

Forrás: Beküldött

– Talán erre jut a legkevesebb idő a hétköznapokban, pedig folyton bebizonyosodik, a gyerekek nagyon nyitottak, minden érdekli őket, és képesek őszintén beszélni a félelmeikről. Remélem, ezentúl mernek segítséget is kérni, ha szükségük van rá, mert erről beszélgettünk talán a legtöbbet – mondta el a rendőrségi programok szervezője.

A bánhidai Puskin Művelődési Házban a KékFény tábor lakóinak vendége volt több rendőrségi tevékenység. Reggelenként játékos torna után az intézkedéstaktika és a police medic, a baleset- és bűnmegelőzés, a rendőrkutyák és társaik, de kipróbálhatták egy szemüvegen keresztül a drogos, vagy alkoholos befolyásoltság hatását is. Péntekre meglepetés érkezett. Zafír, a terápiás kutya az egymás elfogadása, a gyengébbek segítése témákat hozta el egy-egy órára. Készült 112 festett kavicsokból, önarcképek és közlekedési rajzok is.

Forrás: Beküldött

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában