Jegyzet - 2024. 07. 16.

2024.07.16. 21:00

Kánikula

Fenyvesi Károly

Akiknek a napon kell dolgozniuk, mostanában vélhetően egyszerű szavakat dörmögnek homlokukat törölgetve. A szakemberek irodájukban, kicsit sejtetve a válaszokat is, kérdéseket fogalmaznak meg. Például, hogy a forróság oka mára már vitathatatlanul a klímaváltozás? Milyen teendői vannak a hétköznapok embereinek az élhető jövőért? Mi lesz mezőgazdasággal?

A kérdéseket lehetne folytatni. Ma és kedden is. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint ma nulla százalék az esélye annak, hogy a déli harangszóig esni fog az eső kis hazánkban. A csapadék valószínűsége este hat óra környékére feltornázza magát egészen két százalékig. Délben sok helyen lesz harminchét fok. A holnapi csúcshőmérséklet egy negyvenessel integethet be jobb esetben az ablakunkon. Kánikula? A magyar értelmező szótár nem ad egyértelmű útmutatást a megállapításhoz. Úgy fogalmaz, hogy a kánikula főnévként nyári esőtlen hőséget és szárazságot jelent, rendszerint július második felétől. Egyébként hazánkban ma van a bíróságok napja, a nagyvilágban az ifjúsági készségek napja, illetve a kánikula napja. Utóbbi évforduló egy kicsit csavarintós. Nagy többségünknek az erős, fülledt meleget jelenti a kánikula. Pedig egykoron semmi köze nem volt a hőmérséklethez, naptárhoz kötődően született meg a kifejezés. Ókori csillagászok felfedezték, hogy egy csillagkép legfényesebb csillaga a nyár közepén egyszerre kel a nappal. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában